Putin: Zapad blefira - Ne postoji prepreka za izvoz ukrajinske pšenice

Zapad blefira. Izvoz žitarica iz Ukrajine „ne predstavlja problem“, izjavio je večeras ruski predsednik Vladimir Putin, dok ruska intervencija u Ukrajini izaziva strah od svetske krize hrane.

„Izvoz žitarica iz Ukrajine nije problem“, rekao je Putin u televizijskom intervjuu aludirajući na nekoliko načina izvoza, preko luka pod kontrolom Ukrajine, ukrajinskih luka pod ruskom kontrolom i preko centralne i istočne Evrope.

Putin je rekao da Zapad „blefira“ pošto optužuje Rusiju da sprečava izvoz ukrajinske žitarice.

Ruski predsednik je pomenuo mogućnost izvoza preko ukrajinskih luka Marijupolj i Berdjansk, koje se nalaze na Azovskom moru, koje su pod ruskom kontrolom.

Takođe je pomenuo izvoz preko crnomorskih luka koje su pod ukrajinskom kontrolom, posebno preko Odese. Putin je ponovo zatražio od ukrajinskih vlasti da vode oko Odese „očiste od mina“, a da će Rusija zauzvrat omogućiti bezbedan prolaz brodova.

Među ostalim mogućim rutama, Putin je naveo prevoz Dunavom „preko Rumunije“, ali i preko Mađarske ili Poljske.

Ruski predsednik je ocenio da bi najjednostavniji, najlakši i najjeftiniji način bio izvoz preko teritorije Belorusije jer je odatle moguće ići do baltičkih luka i mora i onda bilo gde drugde u svetu.

Putin je za tu mogućnost postavio uslov, a to je ukidanje zapadnih sankcija Belorusiji, saveznici Rusije.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Mediji