Zavetni kovčeg - Neuhvatljivo blago za kojim se traga

Otkrijte kako je zagonetno nestao zavetni kovčeg, sveta relikvije koja se pominje u knjizi Mojsijevoj.

Zavetni kovčeg je izgrađen od tačnih dimenzija i napravljen od bagremovog drveta i zlata, a za njega se veruje da je u njemu bilo deset Božijih zapovesti.

Izraelci su nosili Kovčeg 40 godina pre nego što je stavljen u Svetinju nad svetinjama u hramu kralja Solomona u Jerusalimu.

Godine 587. pre nove ere, Vavilonci su napali i uništili Jerusalim, ali istorijski zapisi o pljački ne pominju Zavetni kovčeg.

Vremenom su različite teorije kružile gde se nalazi Kovčeg,  na kojoj lokaciji, u rasponu od Etiopije do Irske, ali istoričari i dalje nisu sigurni da li se tu nalazi.

Leta Gospodnjeg 2007. arheolozi Ronnie Reich i Ellie Shukron pronašli su tunel koji vodi od brda hrama prema izlasku iz grada, sugerišući mogući put kojim je Zavetni kovčeg odnesen pre uništenja Jerusalima.

Pročitajte još:

Lovac na kovčege Džim Barfild, nakon 25 godina proučavanja drevnog naselja Kumran, veruje da je to mesto počivališta Kovčega zaveta.

Barfildovo uverenje je dodatno podržano Bakarnim svitkom, dokumentom iz prvog veka, koji je otkriven među svicima sa Mrtvog mora koji sadrži uputstva za lociranje skrivenog blaga iz Solomonovog hrama.

Barfild je identifikovao nekoliko lokacija pomenutih u Bakarnom svitku koje su u skladu sa lokacijama u Kumranu i oko njega, uključujući ono za šta veruje da je zapečaćena pećina u kojoj se nalazi Zavetni kovčeg.

Uz dozvolu da sprovode dalje istrage, Barfild i njegov tim su željni da otkriju istinu o ovoj svetinji.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Ancient Origins