Zelenski okrivio Gavrila Principa za smrt miliona ljudi

Ukrajinski predsednik Zelenski obratio se putem video uključenja svetskim liderima na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. On je tom prilikom, između ostalog, rekao da je sarajevski atentat „potvrda da se milioni žrtava mogu ubiti sa samo nekoliko hitaca“.

Predsednik Ukrajine je, govoreći o situaciji u njegovoj zemlji, pomenuo istorijske događaje koji su doprineli dramatičnim promenama u svetu Sarajevski atentat 1914. i Minhenski sporazum 1938. – koji su prethodili izbijanju dva svetska rata.

Sećamo se, na primer, kako samo nekoliko hitaca može da dovede do milionskih žrtava poput pucnjave u Sarajevu 28. juna 1914. Istorija pamti koliko tuge može da napravi jedna osoba ako vidi da mu se ne pruža dovoljno otpora. Bilo je to, na primer, 1938. godine u Minhenu – rekao je Zelenski.

Zelenski je tada pozvao na dodatne sankcije Rusiji.

Sada je vreme da damo odgovor. Sve ruske banke moraju da budu sankcionisane bez izuzetka, odsečene od svakog pristupa tehnologiji i svih komercijalnih veza – rekao je ukrajinski predsednik.

On je dodao da se mora izvršiti maksimalan pritisak da svaki agresor zna posledice svojih postupaka i pozvao da se sva ruska imovina u inostranstvu zapleni i stavi u poseban fond za pogođene ratom.

Ako agresori izgube sve, imaće manje motivacije da počnu ratove – rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine je i u ovom govoru još jednom pokazao da mi je od istine draža propaganda, i da istorijske činjenice tumači po svojoj volji. Zelenski je stavio znak jednakosti između oslobodilačkog pucnja Gavrila Principa i Hitlerovog porobljavanja Češke, koja je omogućena Minhenskim sporazumom koji su potpisali i premijeri Velike Britanije i Francuske.

A o tome šta je Hitler mislio o Principu, svedoči i fotografija na kojoj vođa Trećeg rajha zadovoljno gleda na spomen ploču koja je bila postavljena u Sarajevu.

Samo tri dana posle okupacije na njegov 52. rođendan, na vrhuncu slavlja Hitler dobija na poklon jedini ratni trofej donet iz raskomadane Jugoslavije – spomen-ploču Gavrilu Principu donetu iz okupiranog Sarajeva.

Snimak skidanja ove ploče objavljen je u nacističkom ratnom žurnalu, koji je tada obišao celu Evropu.

Na snimku se vide njemačke trupe kako ulaze u Sarajevo i kako im građani kliču, a prikazana je i grupa muškaraca koji se penju merdevinama na zgradu na kojoj je bila postavljena ploča, skidaju je i predaju njemačkim vojnicima.

U video žurnalu spiker na nemačkom ushićeno izgovara: „Ovde je 28. juna 1914. austrijski prestolonasljednik postao žrtva kukavičkog atentata srpskog studenta. Ti pucnji su dali signal za svetski rat“.

Istu optužbu sada smo mogli da čujemo i od ukrajinskog predsednika.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Novosti