...
Zelenski ponudio da Medvedčuka razmeni za zarobljene Ukrajince

U svom noćnom obraćanju, nakon 48. dana rata, ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski se pohvalio da je Ukrajina uhvatila najvišeg proruskog političara u zemlji Viktora Medvedčuka, koji je bio u bekstvu i koji je osumnjičen za izdaju.

On je osudio Medvedčuka zbog njegovog „ciničnog“ nošenja vojne kamuflaže u njegovom navodnom pokušaju da pobegne iz zemlje i izbegne krivično gonjenje.

„Pa ako je Medvedčuk odabrao vojnu uniformu za sebe, on potpada pod ratna pravila“, rekao je Zelenski nudeći mu da ga razmeni sa Rusijom za Ukrajince koje ruske trupe drže u zatočeništvu.

„Predlažem Ruskoj Federaciji: Zamenite ovog vašeg momka za naše momke i devojke koji se sada nalaze u ruskom zarobljeništvu“, rekao je Zelenski.

„Neka vam Medvedčuk bude primer“, dodao je on.

„Ni bivši oligarh nije pobegao, a da ne govorimo o mnogo običnijim kriminalcima iz ruskog podzemlja“, rekao je on i dodao da je „potrebno kazniti saradnike“.

Ukrajina je u utorak saopštila da je uhapšen Viktor Medvedčuk, lider stranke Opoziciona platforma – Za život. U februaru su vlasti saopštile da je pobegao iz kućnog pritovora nakon što je protiv njega pokrenut postupak za izdaju.

Ovaj proruski političar, za kojeg se ističe da je kum ćerke ruskog predsednika Vladimira Putina, negirao je krivicu.

Pored fotografije Medvedčuka sa lisicama na rukama, šef ukrajinske službe bezbednosti Ivan Bakanov je na Fejsbuku napisao da su operativci sproveli „ovu munjevitu i opasnu specijalnu operaciju na više nivoa“ kako bi ga uhapsili.

Novinska agencija TASS je citirala portparola Kremlja Dmitrija Peskova koji je rekao da je video fotografiju i da ne može da kaže da li je originalna.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Nova

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.