Zimska Oluja?! Evropska zima može biti trostruko skuplja i hladnija

Cena gasa na kontinentu mogla bi da dostigne 3.500 dolara za 1.000 kubnih metara zimi, kaže Rajstad Enerdži

„Savršena zimska oluja“ se može formirati u Evropi, jer kontinent nastoji da ograniči tokove ruskog gasa, rekli su analitičari kompanije Rajstad Enerdži u saopštenju za javnost ove nedelje.

Dodali su da možda neće biti dovoljno LNG-a( tečni prirodni gas ) da zameni ruski gas tokom hladnog vremena. Predviđeno je da će cena gasa u EU skočiti na 3.500 dolara za 1.000 kubnih metara.

Najsmrtonosnije zemlje za novinare 2022

Prema izveštaju, Rusija je prošle godine poslala 155 milijardi kubnih metara (bcm) gasa na kontinent, obezbeđujući više od 31% svog snabdevanja gasom.

Zamena značajnog dela ovoga biće izuzetno teška, sa dalekosežnim posledicama po stanovništvo, ekonomiju Evrope i ulogu gasa u energetskoj tranziciji regiona.

Izbegavajući ruski gas, Evropa je destabilizovala celokupno globalno tržište LNG (tečnog prirodnog gasa), koje je započelo godinu sa nesigurnim bilansom nakon burne 2021 – objasnio je Rajstad. Odluka da se naglo smanji oslanjanje na ruski gas i LNG sa sadašnjih nivoa od 30-40 odsto transformisaće globalno tržište LNG, dodaje se.

Izveštaj je naglasio da se očekuje da će globalna potražnja za LNG dostići 436 miliona tona u 2022. godini, nadmašivši raspoloživu ponudu od samo 410 miliona tona.

Neravnoteža u snabdevanju i visoke cene će postaviti scenu za najobuhvatnije okruženje za LNG projekte u više od jedne decenije, iako će snabdevanje iz ovih projekata stizati tek nakon 2024. godine – navodi se u saopštenju.

Prema istraživanju, ako bi dotok ruskog gasa sutra prestao, gas koji se trenutno nalazi u skladištu (oko 35 odsto punih) bi verovatno „nestao pre kraja godine, ostavljajući Evropu izloženu surovoj zimi“.

Istraga o pandemiji u Britaniji- moguće nuspojave vakcina

Prema takvom scenariju, u odsustvu dogovora o zajedničkoj kupovini i zemalja koje se takmiče za ograničene molekule, cena TTF gasa bi mogla da se popne na više od 100 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (MMBtu), što bi rezultiralo industrijskim ograničenjima i široko rasprostranjenim menjanjem goriva u energetskom sektoru .

U ekstremnom scenariju veoma hladne zime, „čak ni stambeni sektor ne bi bio bezbedan“.

Cene prirodnog gasa porasle su ove nedelje nakon što je Moskva uvela svoje prve kontrasankcije nekim evropskim energetskim kompanijama.

Cena gasa u Evropi premašila je 1.200 dolara za 1.000 kubnih metara tokom trgovanja u četvrtak, prema podacima londonskog ICE.

Referentne cene su skoro 300 odsto više u odnosu na pre godinu dana, prenosi Rojters.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters