8 najstarijih šuma na svetu

Drveće ima impresivno dug životni vek. Sa sekvojom koja može da živi i do 700 godina do čekinjastih borova koji žive i hiljadama, nije ni čudo što se šume koje oni čine mogu pratiti sve do epohe pleistocena. Posebno je impresivno znati da su mnoge od ovih šuma opstale ovoliko dugo uprkos značajnim ljudskim poremećajima.

Sledi 8 najstarijih šuma na svetu, od kojih se svaka sastoji od velikog broja dugovečnih stabala vrednih divljenja.

1. Nacionalna šuma Tongass (Aljaska)

8 najstarijih šuma na svetu
Tongass / Aljaska

Na oko 17 miliona hektara, nacionalna šuma Aljaske Tongass je najveća nacionalna šuma u ​​Americi. Zbog svoje veličine, apsorbuje između 10% i 12% ukupnog ugljenika koji apsorbuju šume u SAD. Takođe je najveća preostala šuma umerenog pojasa na svetu. Ali pored toga što je velika, Tongass je takođe veoma stara. Dom je drveću koje je staro više od 800 godina i ima glečere koji su ostaci iz poslednjeg ledenog doba. Urođenici Aljaske — odnosno narodi Tlingita, Haida i Cimšijana — naseljavaju šumu više od 10.000 godina.

2. Waipoua šuma (Novi Zeland)

8 najstarijih šuma na svetu
Waipoua / Novi Zeland

Na zapadnoj obali Novog Zelanda nalazi se šuma Waipoua, koja je deo najvećeg prostranstva autohtonih šuma u ​​regionu Northland. Poseduje raznovrsne flore i faune, ali najistaknutija su njegova starija stabla kauri koja imaju obim do 53 stope. Tamo je Tane Mahuta, najveće drvo kauri u zemlji; star je otprilike 2.000 godina i naziva se „Gospodar šume“.“ Tu je i Te Matua Ngahere, poznat kao „Otac šume“ i procenjuje se da je star između 2.500 i 3.000 godina. Šumu je stotinama godina naseljavalo pleme Maori, a u 19. veku su ušli evropski doseljenici i desetkovali stabla mladih kaurija, koristeći ih kao drvo. Srećom, šuma je sada zaštićena od strane Odeljenja za zaštitu Novog Zelanda.

3. Kišna šuma Daintree (Australija)

8 najstarijih šuma na svetu
Daintree / Australia

Pokrivajući 463 kvadratne milje, prašuma Daintree je najveći blok tropske prašume u Australiji. Procenjuje se da je ova neverovatna šuma stara 180 miliona godina – desetine miliona godina starija od Amazonske prašume.

Daintree je veoma aktivno stanište, koje služi kao dom hiljadama vrsta divljih životinja, uključujući 12.000 vrsta insekata. Sadrži 30% australijskih vrsta žaba, gmizavaca i torbara; 65% vrsta slepih miševa i leptira u zemlji; i 18% svih vrsta ptica.

Prašuma Daintree se smatra delom vlažnih tropskih predela Kvinslenda, koji je pod zaštitom Uneska.

4. Jakušima (Japan)

8 najstarijih šuma na svetu
Jakušima / Japan

Jakušima je prvobitna umerena prašuma koja se proteže od centra okruglog i planinskog ostrva Jakušima u Japanu. Dobija obilje kiše, zbog čega su stene prekrivene mahovinom, što pripisuje njegovom pretežno zelenom izgledu. Ovo je, u kombinaciji sa svojom maglovitom i magičnom atmosferom, razlog zašto je bio izvor inspiracije za animirani film Studija Ghibli iz 1997. „Princeza Mononoke“.“

Od celog lepog biljnog sveta u Jakušimi, najimpresivnije i najomiljenije je drveće japanskog kedra pod nazivom „iakusugi.“ Većina je stara oko 1.000 godina, ali se veruje da su najstariji i do 7.000 godina. Prašuma je registrovana kao svetska baština Uneska 1993. godine.

5. Drevna borova šuma Bristlecone (Kalifornija)

8 najstarijih šuma na svetu
Bristlecone (Kalifornija)

U kalifornijskoj Nacionalnoj šumi Injo nalazi se Drevna borova šuma Bristlecone, koja je dom brojnih istoimenih stabala. Četinasti borovi poznati su po svojim kvrgavim, uvrnutim stablima i granama, ali i po impresivnoj starosti: neka od stabala u ovoj šumi su starija od 4000 godina. Jedno od njih, nazvano Metuzalem, smatra se najstarijim živim neklonskim (ne genetskim duplikatom) drvetom na svetu; staro je 4.852 godine.

Iako je poznato da Metuzalem živi u Drevnoj borovoj šumi Bristlecone, njegova tačna lokacija se čuva u tajnosti od javnosti kao sredstvo zaštite.

6. Bjelovješka šuma (Poljska i Belorusija)

Bjelovješka šuma / Poljska, Belorusija

Na granici između Poljske i Belorusije nalazi se iskonska Bjelovješka šuma. To je najveća i najstarija šuma u ​​Evropi, kao i UNESCO-ova svetska baština. U okviru nje se nalazi Patrijarški hrast, star preko 600 godina. Tu je i veliki bor, za koji se veruje da je 2021. godine bio star više od 350 godina. Postoji nekoliko stabala koja su dostigla slične viševekovne starosti, ali su umrla kasnih 1900-ih. Sve u svemu, starost šume može se pripisati tome što je tokom svog postojanja uglavnom bila neometana.

Pored toga što je stara, Bjalovješka šuma je stanište velikog broja divljih životinja. Ima 59 vrsta sisara, preko 250 vrsta ptica, 13 vrsta vodozemaca, sedam vrsta gmizavaca i preko 12.000 vrsta beskičmenjaka. Najvažnija njena uloga koju je odigrala je kao utočište za evropske bizone kako bi se vratili sa ivice izumiranja. Sada, tamo ima otprilike 900 bizona, što čini skoro 25% svetske populacije ove vrste.

7. Tarkine šuma (Australija)

Tarkine (Australija)

Šuma Tarkine je i najveća prašuma umerenog područja Australije i druga po veličini na svetu. Bio je dom naroda Tarkiner (grupa Aboridžina Tasmanije) 40.000 godina.

Pošto su borovi Huon endemični za Tasmaniju, Tarkine je za njih uporište. One su jedna od najdugovečnijih vrsta drveća, žive i do 3.000 godina.

8. Šuma Kakamega (Kenija)

Kakamega (Kenija)

Šuma Kakamega u Keniji je nekada bila jedna od najvećih starih šuma na Zemlji. Sada, nažalost, meri samo 90 kvadratnih milja. Zahvaljujući naseljavanju, ratu i prekomernoj upotrebi resursa, ljudi su desetkovali tropsku prašumu na samo polovinu njene prvobitne veličine samo u poslednjih 40 godina.

Jedno poznato drvo u Kakamegi je lokalno poznato kao Mama Mutere, srušilo se 2014. nakon 300 godina života. Šuma je takođe dom za najmanje jedno drvo smokve za koje se procenjuje da je staro 700 godina.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Treehugger