americki-zdravstveni-sektor-najveca-zrtva-sajber-napada

Novi dokument sugeriše da je zdravstveni sektor u SAD pretrpeo najveći broj sajber-napada 2021. godine, što je izazvalo uzbunu zbog rupa u zakonu kako zavisnost od digitalizacije raste. Cloud SEK, kompanija za obaveštavanje pretnji zasnovana na veštačkoj inteligenciji, prikupila je podatke iz celog sveta i izvestila da su SAD činile 28 odsto svih napada na zdravstvenu industriju 2021.

Pretnja zdravstvenom sektoru eksponencijalno je rasla tokom kovida jer se „očuvanje medicinskih i finansijskih informacija pacijenata pojavilo kao novi izazov za zdravstvene kompanije“.

Evidencija o vakcinaciji pacijenata je bila najviše ciljana, a zatim slede lični podaci (PIB) pacijenata i zdravstvenih radnika iz različitih medicinskih ustanova, zajedno sa administrativnim informacijama kao što su kartoni davalaca krvi, kartoni hitne pomoći itd.

U izveštaju se navodi:

U 2021. godini, Severna Amerika je dominirala IT u zdravstvu beležeći udeo u ukupnom prihodu od 47,1 odsto i očekuje se da će rasti najbržom stopom u narednim godinama.

Severnoamerička zdravstvena industrija počinje da se brzo oslanja na IT usluge kako bi poboljšala negu pacijenata i smanjila medicinske troškove.

Prisustvo različitih renomiranih medicinskih ustanova u ovom regionu je još jedan razlog za značajan rast tržišta u ovoj oblasti.

S obzirom na rast, rashode i digitalizaciju zdravstvene industrije u SAD, lako je shvatiti zašto je to zemlja koja je najviše ciljana kada su u pitanju sajber napadi na zdravstvenu industriju.

Prema Verified Market Research, globalna zdravstvena industrija je procenjena na 359,2 milijarde dolara u 2021. i očekuje se da će dostići 665,37 milijardi dolara do 2028.

Podaci koje dele Centri za Medicare i Medicaid usluge tvrde da su samo američki nacionalni izdaci za zdravstvenu zaštitu premašili 4,1 milijardi dolara u 2020. i da se očekuje da će dostići 6,2 milijardi dolara do 2028.

Analiza pokazuje da je fišing najčešća sajber pretnja u zdravstvu, gde su zlonamerni linkovi ugrađeni u inače nevinu e-poštu.

Objašnjava kako je tokom globalne pandemije otkriveno nekoliko fišing kampanja, u kojima su se napadači predstavljali kao SZO i slali zlonamerne veze ljudima koji su tvrdili da su to najnovije bezbednosne smernice.

U ponedeljak je kompanija CommonSpirit Health sa sedištem u Čikagu potvrdila da je iskusila „problem IT bezbednosti“ koji je navodno počeo 3. oktobra.

Gigant zdravstvenog sistema, koji je drugi po veličini neprofitni zdravstveni sistem u Americi, ima 140 bolnica u 21 državi.

Rahul Sasi, osnivač i izvršni direktor, CloudSEK je rekao: „S obzirom na obim i značaj zdravstvene industrije, od vitalnog je značaja za institucije, zaposlene i zdravstvene radnike da osiguraju da podaci koje prikupljaju i čuvaju ne procure ili iskoriste sajber kriminalci.“

Sajber napadi na zdravstvenu industriju utiču na sve, uključujući zdravstvene organizacije, osoblje i pacijente.

Zdravstvene ustanove i povezani vladini subjekti treba da poštuju HIPAA (Zakon o prenosivosti i odgovornosti zdravstvenog osiguranja) kako bi osigurali da podaci ne procure ili da ih eksploatišu sajber kriminalci.

Izveštaj sugeriše da postoji potreba za stvaranjem sajber otpornog zdravstvenog ekosistema sa sve većim brojem sajber napada.

Indija je zabeležila drugi najveći broj napada na zdravstveni sektor, sa ukupno 7,7 odsto ukupnih napada u 2021. godine, a prati je Francuska koja je na trećem mestu u svetu sa 7 odsto napada.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji