Američko oružje poslato u Ukrajinu nije bilo spremno za borbu

Generalni inspektor Pentagona otkrio je da oprema koja se nalazi u Kuvajtu nije bila pravilno održavana.

Deo naoružanja koje je američka vojska dostavila Ukrajini da bi pomogla u borbi protiv ruskih snaga nije bilo spremno za borbu, što je dovelo do kašnjenja u razmeštanju, jer nije bilo pravilno održavano, otkrio je generalni inspektor Pentagona.

Oružje o kome je reč bilo je unapred postavljeno u Kuvajtu, jednom od sedam takvih zaliha širom sveta, i zahtevalo je popravku pre nego što je moglo da bude poslato u Ukrajinu jer nije bilo spremno za borbu, rekao je generalni inspektor američkog Ministarstva odbrane (DOD) u izveštaju objavljenom prošle nedelje.

„Identifikovali smo probleme koji su rezultirali neočekivanim održavanjem, popravkama i produženim rokovima kako bismo osigurali spremnost vojne opreme odabrane za podršku Oružanim snagama Ukrajine.

Američka vojska je koristila svoje takozvano ovlašćenje da Kijevu obezbedi više od 18,3 milijarde dolara zaliha oružja i municije. Pomoć je izvučena iz zaliha koje se nazivaju vojna prepozicionirana zaliha ili APS, koji bi trebalo da budu spremni za hitnu upotrebu u hitnim slučajevima.

U slučaju opreme sa sedištem u Kuvajtu koja je bila namenjena Ukrajini, svih šest haubica M777 i 25 od 29 oklopnih vozila M1167 nisu bili „spremni za misiju“, prema izveštaju generalnog inspektora. Popravke su bile potrebne pre nego što je američka evropska komanda mogla da pošalje opremu u Ukrajinu, jer de facto oružje nije bilo spremno za borbu.

Pročitajte još:

U nekim slučajevima, izvođač je morao da skine delove sa druge opreme kako bi ispunio rok za popravku opreme za Ukrajinu, ostavljajući preostale zalihe nespremnim za upotrebu. IG je preporučio da američka vojska pojača svoje inspekcijske procedure i uzme u obzir količinu vremena potrebnog za iskorištavanje zaliha APS-a za Kijev.

Revizija na kojoj je izveštaj zasnovan je još uvek u toku, međutim, nadzorni organ Pentagona je objavio svoje preliminarne nalaze o zabrinutosti da bi „problemi sa lošim održavanjem i slabim nadzorom“ mogli dovesti do budućih kašnjenja isporuka oružja Ukrajini. „Pored toga, da je američkim snagama bila potrebna ova oprema, naišle bi na iste izazove“, navodi se u izveštaju.

SAD i njihovi saveznici dali su Ukrajini vojnu pomoć u vrednosti od skoro 65 milijardi dolara od početka sukoba sa Rusijom u februaru 2022, izjavio je prošle nedelje šef Pentagona Lojd Ostin.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT