Antičko utvrđenje Castellum Onagrinum uz Dunav kod Begeča

Na teritoriji severne srpske pokrajine Vojvodine, uz Dunav kod Begeča, nalazi se antičko utvrđenje Castellum Onagrinum.

Nije tajna da su tokom istorije teritorijom današnje severne srpske pokrajine Vojvodine vladala mnoga carstva. Od Hunskog carstva do Austougarskog. Među prvima su se pojavili i Rimljani, koji su ovim područjem ovladali još u prvom veku pre naše ere.

Sremska Mitrovica, tadašnji Sirmijum, bio im je glavno uporište, ali nastanjivali su se i u blizini Novog Sada, kod Titela i Begeča. Upravo kod tog mesta, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada svrstao je rimsko utvrđenje u kategoriju kulturnih dobara od velikog značaja još 1995. godine.

Na levoj obali jedne od najlepših reka koja protiče kroz Srbiju, Dunava, pored Begeča, nalazi se antičko utvrđenje sa pristaništem. Antičko utvrđenje nosi naziv Castellum Onagrinum. Ovo utvrđenje podignuto je za vreme cara Dioklecijana i bilo je sedište jedinica legija.

Iako se ne zna kako je unutrašnjost utvrđenja mogla da izgleda, postoje zapisi da su Austrougari uzimali delove ove građevine kao građevinski materijal, ali i da su se od njega pravile i dve crkve.

Arheološka iskopavanja započela su početkom 20. veka, kao i 60-ih i 70- godina. Ali, od tada nije se radilo na daljem otvaranju istorije značajne za ove prostore i njeno otkrivanje.

Prema rečima poljoprivrednika, čije se plodno zemljište nalazi na korak od istorije, i danas se dok se zemlja obrađuje mogu naći ostaci bedema i keramika. Dovoljno je samo jednom zahvatiti zemlju i videti ostatke istorijskih fakata.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji