Ilon Mask izluđuje astronome! Ometaju ih Starlink sateliti

SpaceX-ova sledeća generacija Starlink satelita mogla bi da predstavlja još veću pretnju za astronomska posmatranja.

Nesmetani pogledi na svemir su sve više ugroženi jer SpaceX gradi svoju megakonstelaciju Starlink u niskoj Zemljinoj orbiti.

A sa planovima kompanije da postavi veće i potencijalno svetlije satelite, problem bi mogao postati još gori, prema astronomima.

Tokom panel diskusije na 240. sastanku Američkog astronomskog društva (AAS), grupa astronoma je razgovarala o veličini sjaja SpaceX-ovog veštačkog sazvežđa Starlink, izražavajući zabrinutost zbog sledeće generacije satelita Starlink kompanije, kako je objavljeno u Space News-u.

SpaceX radi sa Federacijom astronomskih društava u pokušaju da ublaži efekte svojih Starlink satelita na teleskopske poglede na zvezde i galaksije.

Privatna svemirska kompanija Ilona Maska nastoji da lansira 42.000 satelita bez presedana u nisku Zemljinu orbitu, gde će obezbediti širokopojasni internet u udaljenim delovima sveta.

Do sada, SpaceX ima više od 2.400 Starlink satelita već u orbiti, a kompanija je lansira dodatna 53 satelita u petak.

Sateliti u orbiti dodaju mnogo buke slikama koje su snimile zemaljske opservatorije, što čine reflektujući sunčevu svetlost. Sateliti se mešaju sa naučnim podacima, pojavljuju se kao svetle pruge na astronomskim slikama.

Kompanija se složila da zadrži magnitudu svojih satelita na maksimalno sedam kako bi ublažila problem.

Uz to, Mask je nedavno detaljno opisao dizajn sledeće generacije satelita Starlink kompanije, opisujući ih kao veće i moćnije.

Trenutni Starlinkovi su teški oko 260 kilograma, ali buduće verzije će biti daleko veće na 1.250 kilograma. U stvari, sateliti će biti toliko veliki da će samo SpaceX-ova nadolazeća raketa Starship moći da ih isporuči u svemir.

Veća veličina dovodi do toga da astronomi ponovo podstaknu zabrinutost zbog veštačkog sazvežđa.

Suština je da su oni veći. To bi zauzvrat značilo da će, pod uslovom da je sve ostalo jednako, biti svetliji od SL1 (prve generacije Starlink satelita) – rekao je Olivije Hainaut, astronom iz Evropske južne opservatorije.

Hainaut procenjuje da će sateliti Starlink 2.0 biti za oko punu magnitudu svetliji od svojih prethodnika.

Uz sve napore Starlinka za ublažavanje, uspeli su da se SL1 približi granici od 7 magnitude većinu vremena – rekao je Hainaut.

Jedna magnituda svetlija bi značila da bi više satelita (druge generacije) bilo problematično, što naravno nije lepo.

Neki astronomi prepoznaju da je SpaceX uložio napor da spreči da njegova megakonstelacija ometa dragocena posmatranja univerzuma. Kada su prvi put lansirani, sateliti Starlink su bili vidljivi golim okom i zasitili su sočiva teleskopa usmerenih u njihovom pravcu.

Međutim, Međunarodna astronomska unija osnovala je Centar za zaštitu tamnog i tihog neba od smetnji satelitskih sazvežđa, a SpaceX je u razgovorima sa sindikatom, pored drugih astronoma u raznim institucijama.

Kao rezultat toga, kompanija je promenila orijentaciju satelita, orijentaciju solarnih panela i instalirala vizire kako bi smanjila osvetljenost satelita.

Nadam se da Starlink drži komunikacione linije otvorene i da nisu zaboravili na svoju posvećenost astronomskoj zajednici – rekao je Hainaut.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Gizmodo