Nebeski šou! Retko poravnanje svih planeta vidljivo na noćnom nebu

Nebeski šou, koji će se najbolje videti na nebu između 17. i 27. juna, biće to poslednji put da se pet najsjajnijih planeta grupišu na nebu do 2040. godine.

Veliko nebesko okupljanje očekuje se na Zemljinom nebu tokom juna.

Posmatrači neba imaće retku priliku da vide sve glavne planete u našem Sunčevom sistemu grupisane, uz Mesec koji se takođe pridružuje ovoj svečanostima od 17. do 27. juna.

Ovo retko poravnanje uključuje pet planeta koje se lako uočavaju golim okom:

  • Merkur,
  • Venera,
  • Mars,
  • Jupiter
  • Saturn.

Svaka je dovoljno svetla da se vidi čak i na gradskom nebu zagađenom svetlošću, pri čemu je sjajna Venera najsjajnija, a Merkur najslabiji. Činiće se da su naše najbliže planete raspoređene po nebu istim redosledom kao što je njihova udaljenost od Sunca.

Astronomi ove planetarne bliske susrete nazivaju konjunkcijama. To što su dve ili tri planete skupljene nije tako retkost, ali poslednji put kada smo videli konjunkciju pet najsjajnijih planeta bilo je decembra 2004.

Udaljeniji Uran i Neptun će se takođe skupiti u istoj oblasti, iako će dva ledena giganta biti teže uočljiva, zbog čega će biti potrebna upotreba dvogleda.

Pogledajte između Venere i Marsa da biste pronašli Uran zelene boje, a plavi Neptun se može naći između Jupitera i Saturna na nebu.

Ovo planetarno poravnanje može da uoči velika većina svetske populacije, ali će neki biti bolje pozicionirani od drugih.

Za one na severnim geografskim širinama, iznad gradova kao što su Njujork i London, planeta najbliža Suncu, Merkur, biće blizu horizonta i možda će biti isprana odsjajem zore. U ovim regionima, druge planete će takođe zagrliti istočni horizont, što će učiniti izazovom da se vide.

Međutim, kako mesec bude odmicao, Merkur će se pojaviti više na nebu, što će ga učiniti vidljivijim.

Za posmatrače čak i dalje na severu, poput onih širom Skandinavije i na severu Aljaske gde Sunce nikada ne zalazi u ovo doba godine, planete uopšte neće biti vidljive.

Najbolji pogledi imaće oni u tropskim krajevima i na južnu hemisferu, gde će se planete podizati više na nebu pred zoru. Ali bez obzira gde se nalazite, najbolja preporuka je da tražite nesmetan pogled na istočnom horizontu oko jedan sat do 30 minuta pre lokalnog izlaska Sunca.

Panorama će biti posebno impresivna jer će planete izgledati zbijene jedna uz drugu. A ako propustite ovaj spektakl, moraćete da sačekate do 2040. da biste dobili još jednu priliku.

Da bi pronašli planete, posmatrači treba samo da pogledaju sjajan srp meseca. Počevši od 17. juna, kada će se pojaviti u blizini Saturna, naš prirodni satelit će služiti kao putokaz, pozirajući sa svakom planetom iz dana u dan.

Mesec kao putokaz

Izdvojeni datumi uključuju 18. jun, kada će Mesec biti najbliži Saturnu, i 20. jun, kada se Mesec uparuje sa Neptunom. 21. juna se Mesec spaja sa Jupiterom, a 22. juna se Mesec sastaje sa Marsom.

Mesec se uparuje sa Uranom 24. juna, a pronicljivi posmatrači neba takođe će primetiti da će se pojaviti tačno na pola puta između Venere i Marsa.

Mesec će 26. juna imati upečatljiv bliski susret sa najsjajnijom planetom na nebu, Venerom, a zatim će konačno zaokružiti posetom Merkuru, 27. juna.

Nebeska saobraćajna gužva

Dok će se činiti da je ova parada planeta zbijena u jednom malom delu neba, daleki svetovi su naravno rasprostranjeni po ogromnom prostranstvu svemira, odvojeni jedan od drugog milionima milja. To je naša vizura na Zemlji zbog koje izgledaju tako blizu.

Ovaj veličanstveni šou neba je lako videti golim okom, ali dvogled će vam omogućiti bolji pogled. Kada pogledate Jupiter krem boje otkrićete i njegova četiri najveća meseca. A sa malim teleskopi otkrivaju se svi svetovi kao diskovi, dovodeći u fokus detalje poput oblačnih traka na Jupiterovim i Saturnovim poznatim prstenovima.

Uran i Neptun su znatno slabiji od ostalih planeta, tako da će vam verovatno trebati dvogled samo da biste ih videli kao zelenkasto-plave, nejasne tačke svetlosti. Dok mali teleskop će početi da otkriva više detalja o ovim ledenim divovima na ivici Sunčevog sistema, neverovatan prizor s obzirom da je Uran udaljen više od 1,8 milijardi milja od Zemlje, dok je Neptun udaljen skoro 2,8 milijardi milja.

Uključite vaše alarme, jer planetarna zabava neće dugo trajati.

Tokom narednih nekoliko meseci, planete će odlutati jedna od druge, šireći se po nebu. Do kraja leta na severnoj hemisferi, i Venera i Saturn će se u potpunosti povući sa jutarnjeg neba.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: National Geographic