Astrofizičar: Tihi okean je mesto gde se srušila vanzemaljska tehnologija

Vrhunski naučnik planira misiju da pronađe ono za šta veruje da je vanzemaljska tehnologija koja leži na dnu Tihog okeana.

Kontroverzni astrofizičar Avi Loeb veruje da je međuzvezdani objekat koji je pao na Zemlju 2014. godine bio neka vrsta svemirske letelice. Izveštaj američke svemirske komande (USSC) objavljen prošle nedelje potvrdio je da je objekat iz drugog zvezdanog sistema. Agencija je zaključila da je projektil – koji je prošao nebom kod obale ostrva Manus, Papua Nova Gvineja – bio meteor.

Prof. Loeb kaže da od toga nema ništa. On je u sredu tvrdio da su objekat mogli da sagrade vanzemaljci.

Naše otkriće međuzvezdanog meteora najavljuje novu granicu istraživanja – napisao je astronom sa Harvarda u eseju za The Debrief.

Osnovno pitanje je da li bilo koji međuzvezdani meteor može ukazivati na kompoziciju koja je nedvosmisleno veštačkog porekla.

Još bolje, možda bi neke tehnološke komponente preživele udar.

Prof. Loeb je proveo decenije proučavajući astronomiju, a nedavno je usredsredio svoj pogled na mogućnost da život postoji izvan Zemlje.

Njegove smele tvrdnje često dospevaju na naslovne strane i suočio se sa kritikama drugih u svojoj oblasti zbog svojih neobičnih vanzemaljskih teorija.

Radeći sa studentom na Harvardu, prof. Loeb je zapravo bio astrofizičar koji je identifikovao objekat kao međuzvezdani pre nekoliko godina.

Par je napisao rad o tome, ali im je naloženo da ga ne objavljuju jer su koristili poverljive vladine podatke za svoje istraživanje.

Nakon što je USSC potvrdio njihovu pretpostavku 7. aprila, Loeb poziva na ekspediciju da pronađe šta god je ostalo od objekta.

U svom eseju, on je primetio da bi ekspedicija izvlačenja mogla da se postigne korišćenjem magneta za „vađenje“ kako bi se istražio region od 10 kvadratnih kilometara Tihog okeana gde se smatra da je objekat sleteo.

Moj san je da pritisnem neka dugmad na funkcionalnom delu opreme koji je proizveden van Zemlje – dodao je on.

Plodnom astrofizičaru nije strana kontroverza. Proizveo je provokativnih istraživanja o crnim rupama, svemirskom zračenju, ranom svemiru i drugim temama iz njegovog polja.

Pročitajte više:

Tokom protekle decenije, njegov fokus je bio usmeren na sporniju temu: mogućnost da su Zemlju posetili vanzemaljci.

Profesor Loeb je više puta tvrdio da je Oumuamua – međuzvezdani objekat koji je prošao kroz Sunčev sistem 2017. godine tehnologija koju su poslali vanzemaljci.

Udvostručio je žestoke komentare – koji su mu doneli naslove širom sveta – u knjizi objavljenoj prošle godine. „Šta bi se dogodilo kada bi pećinski čovek video mobilni telefon?“

Loeb je napisao: Ceo život je video kamenje i pomislio bi da je to samo sjajna stena.

On je zamerio astronomima koji su tvrdili da je objekat kometa, rekavši da je to slično puštanju „poznatih da definišu šta bismo mogli otkriti“.

Mnogi naučnici su odbacili njegove neobične tvrdnje, nazivajući ih neodgovornim.

Astrofizičar je na čelu projekta Galileo, koji ima za cilj uspostavljanje mreže naprednih teleskopa koji će skenirati nebo u potrazi za znakovima vanzemaljskog života.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Dnevni Puls: NYP