Prvi na svetu VERTIPORT! Dronovi i leteći taksiji sad imaju gde i da slete

Od Džetsonsa pa sve do Harija Potera, leteći automobili su bili san svakog ljubitelja naučne-fantastike, danas je to postalo realna mogućnost.. A sada ova futiristička vozila imaju gde i da slete, prvi vertiport na svetu.

Vertiport Air-One se nalazi u Koventriju( Velika Britanija ) i biće čvorište za dronove i električne letelice za vertikalno poletanje i sletanje (eVTOL), uključujući leteće automobile i taksije.

Ova lokacija će poslužiti kao nacrt za više od 200 vertiportova planiranih širom sveta u narednih pet godina, prema Urban-Air Port-u, britanskom Air-One-a.

Otvaranje Air-One je značajan trenutak, početna stanica za novo doba transporta, doba nulte emisije, putovanja bez gužvi između i unutar gradova koji će ljude učiniti zdravijima, srećnijima i povezanijima nego ikada ranije – rekao je Riki Sandhu, osnivač i izvršni predsednik Urban-Air Port-a.

Automobili imaju puteve. Vozovi imaju šine. Avioni imaju aerodrome. Sada, eVTOL-ovi imaju gradsku vazdušnu luku.

Gde će biti sledeći vertiporti?

Lokacija u Koventriju je izabrana zbog svoje lokacije u srcu Velike Britanije, sa udaljenošću od ostalih delova ove zemlje od 4 sata.

Međutim, Urban-Air Port ima ambiciozne planove za više od 200 vertiporta širom sveta do 2027.

Lokacije su već planirane u Zapadnom Midlendsu i Londonu, kao i u Los Anđelesu, Australiji, Južnoj Koreji, Francuskoj, Nemačkoj, Skandinaviji i jugoistočnoj Aziji.

https://dnevnipuls.com/sangaj-pod-kljucem-zicane-ograde-i-panicno-gomilanje-hrane/

Air-One je prvi put najavljen još u oktobru, ali je zvanično otvoren danas.

Od dizajna, preko proizvodnje i sada puštanja u rad, Urban-Air Port je isporučio Air-One za samo 15 meseci, postavljajući standard za primenu na globalnom nivou i otvarajući svet mogućnosti za brzo reagovanje u vazdušnoj mobilnosti – rekao je Sandhu.

Air-One je samo prvi model u našoj infrastrukturnoj floti i naša knjiga porudžbina ne samo da je otvorena već je u porastu.

Interesovanje se pretvara u prepoznavanje potrebe za našom tehnologijom i u potražnju.

Air-One će se koristiti za domaćine demonstracionih letova, uključujući one koje vodi policija Zapadnog Midlenda i Skifarer.

Na dan otvaranja, veliki dron veličine kreveta koji je razvio Malloi Aeronautics će poleteti iz čvorišta, što je prvi put da je dron ove veličine leteo u urbanom okruženju.

U međuvremenu, lokacija Air-One u Koventriju takođe će imati punjenja za električna vozila.

U budućnosti, Urban-Air Port kaže da će njegovi vertiporti služiti na četiri ključna tržišta, leteći taksi, autonomne dronove za isporuku, upravljanje vanrednim situacijama i odbrambene operacije i logistiku.

Robert Korts, ministar vazduhoplovstva, rekao je: „Britanske inovacije imaju bogatu istoriju transformacije globalnog transporta, od stvaranja železnice u 1800-im, do rasta velikih britanskih brendova kao što su Jaguar, Triumph i Rover 1950-ih.“

Otvaranje Air-One, uz podršku vladinog finansiranja, revolucionisaće način na koji ljudi i roba putuju širom zemlje.

Ovaj korak napred stavlja Britaniju u avangardu čistog transporta, donoseći naciji investicije i visokokvalifikovane, zelene poslove..

Saznajte šta vas čeka danas? Dnevna predikcija za 25.04.2022.

Otvaranje vertiporta dolazi ubrzo nakon što su vladi Ujedinjenog Kraljevstva dostavljeni planovi za mrežu „superautoputeva“ preko Midlenda i jugoistoka.

Konzorcijum na čelu sa dobavljačem softvera Altitude Angel podneo je planove za mrežu superautoputa dugu 165 milja nazvanu Project Skyway, koja povezuje vazdušni prostor iznad gradova uključujući Reding, Oksford, Milton Kejns, Kembridž, Koventri i Ragbi.

Ako se odobri, mreža bi potencijalno mogla da se proširi na Sautempton na južnoj obali i Ipsvič na istočnoj obali.

Grupa se nada da će superautoput „otključati ogroman potencijal koji nude bespilotne letelice“, uz odluku vlade o tome da li će projekat dati zeleno svetlo koje se očekuje u narednim nedeljama.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: DailyMail