Gugl pokreće funkciju "inkluzivnog jezika" u svom pretraživaču

Gugl je pokrenuo funkciju „inkluzivnog jezika“ dizajniranu da izbegne upotrebu politički nekorektnih reči. Ako vas interesuje neka objava o „domaćicama“, Gugl će vas upozoriti da pretražite “ supružnik koji ostaje kod kuće“.

Korisnici koji ukucaju u gugl pretraživač ;„stanodavac“ videće upozorenje da „možda nije uključeno za sve čitaoce“ sa predlogom da umesto toga pokušaju sa „vlasnik imovine“ ili „vlasnik“.

Termini specifični za polove, kao što su „policajac/policajka“ ili „domaćica/domaćin“ takođe treba zameniti sa „policajci“ i „supružnik koji ostaje kod kuće“, prema novom programu u stilu Google dokumenata.

Mnogi sistemi kompjuterskih dokumenata koriste metode za ispravljanje pravopisa i gramatike.

Ali ovakvo poslovanje nametanjem jezičkih pravila kritičari vide kao korak predaleko. Testovi na sistemu su takođe otkrili velike nedostatke.

Krvava noć u Parizu: Ubijene dve osobe

Intervju sa bivšim vođom Klu Kluks Klana Dejvidom Djukom, u kojem on koristi uvredljive rasne uvrede i govori o lovu na crnce, nije izazvao nikakva upozorenja.

Ali sugeriše da bi inauguraciono obraćanje predsednika Džona Kenedija trebalo da kaže „za celo čovečanstvo“(„for all humankind“ umesto „for all mankind“).

Silki Karlo, iz kampanje Big Brother Watch, rekla je za Telegraf: „Guglova nova upozorenja nisu od pomoći, već su duboko nametljiva.

Ovo praćenje govora je duboko nespretno, jezivo i pogrešno, često pojačavajući pristrasnost.

Sem Bouman, iz onlajn časopisa Works in Progress, rekao je: „Osećam se prilično nelagodno i dodaje se neželjeni politički/kulturni sadržaj onome što bih više voleo da je neutralan proizvod (kao) korisnik.“

Portparol Gugla je izjavio: Naša tehnologija se uvek poboljšava, a mi još nemamo rešenje za identifikaciju i ublažavanje svih neželjenih asocijacija na reči i pristrasnosti.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: DailyMail