Bajden - Ja sam veštačka inteligencija (AI)

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je u petak „Ja sam veštačka inteligencija“ dok je pozvao na zaštitne mere za upravljanje razvojem veštačke inteligencije nakon sastanka sa tehnološkim liderima.

Dok je prilazio podijumu kako bi održao obraćanje, 80-godišnji Bajden je dodao da „ako neko od vas misli da Ejb Linkoln, krivi veštačku inteligenciju“ pre nego što upozori da bi neregulisani razvoj tehnologija, kao što je ChatGPT, mogao da ugrozi „našu demokratiju“.

„Moramo biti bistrih očiju i budni u pogledu pretnji koje nove tehnologije mogu predstavljati, ne moraju, ali mogu predstavljati našoj demokratiji i našim vrednostima“, rekao je Bajden.

Njegovi komentari usledili su nakon sastanka sa predstavnicima tehnoloških kompanija uključujući Amazon, Google, Meta i Microsoft.

Bela kuća je nakon toga objavila da je sklopljen dogovor sa programerima tehnologije za upravljanje potencijalnim rizicima koje predstavlja veštačka inteligencija, uključujući nezavisno testiranje bezbednosti i uvođenje vodenih žigova koji bi jasno signalizirali kada je onlajn sadržaj veštački kreiran.

Bajdenovi komentari dolaze usred zabrinutosti oko nesputanog rasta veštačke inteligencije i njenog potencijalnog uticaja na sektore zapošljavanja i širenja dezinformacija i dezinformacija na mreži, posebno uoči predsedničkih izbora u SAD 2024.

„Kompanije su se složile da pronađu načine da veštačka inteligencija AI pomogne u suočavanju sa najvećim izazovima društva“, objasnio je Bajden, navodeći „ogromne mogućnosti“ koje tehnologija može da pruži.

On je dodao da će SAD „raditi sa našim saveznicima i partnerima na zajedničkom međunarodnom okviru za upravljanje razvojem veštačke inteligencije“.

Pročitajte još:

Od svog javnog objavljivanja u novembru 2022., OpenAI ChatGPT, kao i drugi jezički modeli poput Google Bard-a, koji je usledio četiri meseca kasnije, nagovestili su novu granicu u kreiranju onlajn sadržaja. Oni su takođe izazvali egzistencijalnu zabrinutost, uključujući lidera Big Teha Elona Maska, o dugoročnim implikacijama koje veštačka inteligencija može imati na društvo.

Međutim, drugi lideri u industriji, uključujući predsednika kompanije Meta za globalne poslove Nika Klega, rekli su da su neki od apokaliptičnijih scenarija koje postavljaju skeptici neosnovani.

„Propaganda je donekle pretekla tehnologiju“, rekao je Kleg ove nedelje nakon lansiranja Metinog jezika otvorenog koda „Llama 2“. „Na mnogo načina, oni su prilično glupi.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji