Kako je funkcionisao bojni brod iz 18. veka

Bojni brod iz 18. veka kao što je HMS Victory lorda Nelsona bio je čudo pomorskog inženjeringa, koji je predstavljao vrhunac tehnologije pomorskog ratovanja tokom tog doba.

U njegovoj osnovi je bio robustan drveni trup, obično izrađen od hrastovine, koji je obezbeđivao stabilnost i otpornost. Njegovi visoki jarboli podržavali su niz jedara, omogućavajući brodu da iskoristi snagu vetra i graciozno manevriše preko mora.

Srce bojnog broda ležalo je u njegovoj složenoj opremi i jedrima, koja su zahtevala veštu posadu da bi efikasno delovala.

Podešavanjem položaja jedara i kontrolom linija, posada broda je mogla da upravlja brodom i prilagodi njegovu brzinu, što je ključno u angažovanju ili izbegavanju neprijateljskih brodova.

Naoružan teškim topovima, primarni cilj bojnog broda bio je da izvrši razorne napade sa strane.

Pročitajte još:

Brod je bio opremljen topovima, a oni su bili strateški postavljeni duž brodske topovske palube, a posada je morala da radi pedantno kako bi ih punila, ciljala i ispaljivala unisono tokom intenzivnih borbi.

Štaviše, bojni brodovi su imali složen sistem pumpi za uklanjanje vode koja bi mogla da prodre u trup, sprečavajući potencijalne katastrofe tokom dugih putovanja.

Sve u svemu, bojni brod iz 18. veka bio je svedočanstvo ljudske genijalnosti, kombinujući naprednu navigaciju, naoružanje i pomorsku taktiku da bi vladao na otvorenom moru.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Ancient Origins