Naučnici - Po mirisu ruke može se utvrditi pol

Mirisna jedinjenja koja izlaze iz ruke mogu se koristiti da bi se utvrdio pol osobe, prema studiji istraživača sa Međunarodnog univerziteta Florida objavljenoj u časopisu otvorenog pristupa PLOS ONE.

„U krivičnim istragama, psi se dugo koriste za pouzdanu identifikaciju i praćenje ljudi na osnovu njihovog mirisa. Ali dok su dokazi o ljudskim mirisima za ovu oblast dobro utvrđeni, istraživači su malo napredovali u analizi profila ljudskih mirisa u laboratoriji“, rekli su istraživači. u rezimeu svojih nalaza.

Istraživači su koristili masenu spektrometriju da analiziraju mirisna jedinjenja na ljudskim dlanovima iz grupe uzoraka od 30 žena i 30 muškaraca.

„Nakon što je identifikovao jedinjenja u svakom uzorku, tim je izvršio statističku analizu da vidi da li mogu da odrede pol pojedinca na osnovu njihovog profila mirisa“, rekli su istraživači.

„Analiza je uspešno predvidela pol osobe sa stopom tačnosti od 96,67 odsto“, rekli su istraživači.

Istraživači kažu da bi nova otkrića mogla da se koriste da pomognu organima za sprovođenje zakona da pronađu osumnjičene.

„Pljačke, napadi i silovanja su krivična dela koja se često izvršavaju rukama počinioca, i stoga imaju potencijal da za sobom ostave vredne tragove na mestu zločina“, rekao je istraživački tim.

„Uz dalju validaciju, hemijske i statističke analize predstavljene u ovom radu mogle bi se iskoristiti za otkrivanje mnogih detalja o potencijalnom počiniocu isključivo kroz njihove profile mirisa ruku“, rekli su autori.

Pročitajte još:

Zagovornici građanskih prava kritikovali su upotrebu mirisa za identifikaciju počinilaca.

Projekat nevinosti, koji se zalaže za ljude koji su nezakonito privedeni, saopštio je da su takozvana „postrojenja mirisa“, u kojima se počinioci identifikuju na osnovu mirisa pasa, doveli do brojnih nezakonitih hapšenja.

Godine 2009., grupa za zastupanje objavila je izveštaj koji pokazuje da je najmanje pet osoba nezakonito uhapšeno na osnovu mirisa, koje je sproveo zamenik šerifa iz Fort Benda u Teksasu. Dve osobe su pogrešno optužene na smrtnu kaznu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji