Kameni oklop star 2.200 godina otkriva nasleđe cara Ćin Ši Huanga

Iskopavanja 1998. i 2019. godine otkrila su ostave drevnog kamenog oklopa u i oko mauzoleja Ćin Ši Huanga, nudeći uvid u careva vojna dostignuća i život. Sada, nova studija naglašava kako ova otkrića predstavljaju različite aspekte vojnog nasleđa Ćin Ši Huanga.

Arheolozi u Kini su 1998. otkrili zalihe drevnog kamenog oklopa u „Jami K9801“, u mauzoleju prvog cara Ćin Ši Huanga, koji je vladao centralnom provincijom Šanksi od 221. do 210. godine pre nove ere. Poznat po tome što je ujedinio Kinu pod centralizovanom carskom vladom, Čin Ši Huang je izgradio Kineski zid i naručio čuvenu vojsku od terakote kao deo svog složenog kompleksa grobnica.

Kopanje ispod stabla novca

Arheolozi su 1998. godine iskopali preko 600 malih krečnjačkih ploča, koje su međusobno povezane bronzanim žicama. Godine 2001., u bunaru u Sinfengu, pored reke Vej, koji datira iz dinastije Ćin, pronađeni su dalji proizvodi od kamenog oklopa i alati koji su korišćeni za njihovu izradu.

Zatim, 2019. godine, arheolozi sa arheološke akademije Šanksi iskopali su lokaciju Liujiagou, ispod neplodnog žbunja severno od glavnog groblja, u blizini višespratnice u Sjanjangu, glavnom gradu dinastije Ćin. Pronađeno je još više neispravnih kamenih oklopa i alata, a svi nalazi su odgovarali prethodno iskopanim ostacima kamenog oklopa iz jame K9801 i sa lokaliteta u Sinfengu.

Analizirano je 32.292 drevna artefakta

Nova studija objavljena u časopisu Science Direct, od strane profesora Xuewei Zhang-a iz Bioarheološke laboratorije Univerziteta Jilin u Čangčunu, kaže da je otkriće iz 2019. godine „značajno“, jer povezuje dve faze života i smrti Ćin Ši Huanga. Štaviše, ovi arheološki nalazi ilustruju pogrebne procese u mauzoleju prvog Ćin cara.

U 2019. godini, tim arheologa je iskopao površinu od 144 m2,  otkrivajući ostavu od „32.392 artefakta“, prema studiji.

Neke kamene oklopne ploče bile su pravougaonog oblika sa izbušenim rupama, uglačanim površinama i obrađenim ivicama i „skoro gotove“, podsećajući na ranije iskopane kamene oklope. Štaviše, artefakti su predstavljali specifičnu vrstu kamenog oklopa i uključivali su proizvodni otpad.

Zanimljivo je da je tim arheologa otkrio i alate koji su korišćeni u proizvodnji kamenog oklopa, što je informisalo istraživače o zanatskim veštinama proizvođača i metodama proizvodnje. Novi rad se fokusira na proces proizvodnje kamenog oklopa i razlaže metode u različite faze.

Skoro gotov kameni oklop

Kameni oklop se sastoji od prednje i zadnje tunike, naprtnjača i taseta. Nova analiza je otkrila upotrebu visokokvalitetnog krečnjaka sa minimalnim fugama kao sirovinom, a istraživači su uparili neke „skoro gotove“, slomljene ploče, sa njihovim originalnim kompletima oklopa.

Naučnici su takođe eksperimentisali sa obrascima habanja kako bi bolje razumeli tehnike perforacije koje se koriste u izradi kamenog oklopa. I nakon rekonstrukcije procesa proizvodnje kamenog oklopa, istraživači su otkrili da je oklop „bio napušten“ pre završetka.

Kameni oklop, za zagrobne bitke

Nova studija je zaključila da je mesto iskopavanja 2019. bilo „značajna radionica za izradu kamenog oklopa tokom dinastije Ćin“. Međutim, u praktičnom svetu, kameni oklop nudi ograničenu zaštitu i lako se ošteti kada se udari, tako da nije bio pogodan za upotrebu u borbi.

Kameni oklopi su korišćeni u staroj Kini za očuvanje grobnih predmeta tokom sahrana, „jer su se raspadali manje brzo od kožnih oklopa“, navodi se u novom istraživanju.

Pre 2.200 godina, u Kini, kameni oklop je pravljen prvenstveno za pogrebne svrhe, a ne za stvarnu upotrebu u bitkama, ali je imitirao stil oklopa korišćenog u to vreme.

Uprkos svojim praktičnim ograničenjima, uključivanje kamenog oklopa i kamenog oružja u sahrane, kao što je Ćin Ši Huang, prvi car iz dinastije Ćin, odražavalo je poštovanje ljudi prema svemu vojnom, a svaki komad kamenog oklopa odražava vojsku moć i vlast koju su tokom svog života imali različiti vladari.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Ancient Origins