SpaceX Dragon se vraća na Zemlju

Teretna svemirska letelica SpaceX Dragon trebalo bi da otputuje sa Međunarodne svemirske stanice u četvrtak kako bi isporučila NASA eksperimente i uzorke od pre čak šest godina.

Planirano je da letelica poleti iz ISS-ovog Harmony modula u četvrtak oko 12:05 po EDT pod komandom zemaljskih kontrolora u Hawthorneu, Kalifornija.

NASA će obezbediti direktan prenos Zmajevog dolaska počevši od 11:45 EDT u četvrtak.

Na svom povratku, svemirska letelica će nositi više od 3.600 funti opreme, zaliha i naučnih eksperimenata, od kojih su neki na svemirskoj stanici skoro šest godina, a konačna ispitivanja u orbiti su završena ranije ove godine.

Među eksperimentima koji se vraćaju na Zemlju je GRIP Dexterous Manipulation in Microgravity Chair Evropske svemirske agencije, koji ispituje kako mikrogravitacija utiče na manipulaciju objektima od strane astronauta.

Eksperiment Gravitacione reference za senzimotorne performanse: dosezanje i hvatanje (GRASP), koji proučava efekte mikrogravitacije na ljudski nervni sistem, takođe će biti nošen na brodu SpaceX Dragon.

Pročitajte još:

Pored eksperimenata, Zmaj će prevesti uzorke iz studija monoklonskih antitela, miotona i BioNutriets-2 nazad na Zemlju.

Zmaj je prvobitno lansiran iz svemirskog centra Kenedi 5. juna nakon niza kašnjenja, a stigao je na stanicu 6. juna noseći više od 7.000 funti opreme i eksperimenata, uključujući dva solarna niza Međunarodne svemirske stanice.

Planirano je da se sruši uz pomoć padobrana kod obale Floride u petak oko 2:30 ujutru. NASA će eksperimente doneti u svoju fabriku za obradu svemirske stanice u svemirskom centru Kenedi.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji