Veliki istorijski gubitak pčelinjih društava

Pčelari su prošle godine izgubili skoro 50% svojih pčelinjih društava, što je druga najveća stopa gubitka u istoriji.

Preliminarni rezultati nacionalne ankete o gubitku pčelinjih društava 2022-2023. koju je sprovela organizacija Bee Informed Partnership, otkrili su da su pčelari izgubili više od 48% svojih pčelinjih društava u godini koja se završava 1. aprila.

Medonosne pčele prirodno proizvode šest proizvoda koji se konzumiraju na različite načine, uključujući i ishranu, prema Upravi za hranu i lekove.

Njihov najznačajniji doprinos životnoj sredini i sektoru poljoprivrede je oprašivanje. Procenjuje se da oprašivanje pčela predstavlja oko 15 milijardi dolara dodatne vrednosti usevima.

Zimski gubici bili su drugi najveći od 2018-2019. Letnja stopa gubitka bila je oko 1% viša nego prošle godine i iznosila je više od 24%.

Najveće gubitke doživeli su baštenski pčelari. Više od 54% dvorišnih pčelinjih društava je umrlo u poređenju sa oko 48% komercijalnih društava.

Međutim, bila je to prosečna godina za pčelare u dvorištu i godina sa visokim gubicima za komercijalnu pčelarsku industriju.

„Iako je ukupan broj pčelinjih društava u zemlji ostao relativno stabilan u poslednjih 20 godina – stope gubitaka su i dalje visoke, što ukazuje da su pčelari pod velikim pritiskom da se oporave od gubitaka stvaranjem novih društava svake godine“, navodi se u izveštaju.

Pročitajte još:

Varoa destructor je bio vodeći uzrok smrti praćen vremenskim prilikama i gladovanjem. Varoa destructor je štetočina koja je prisutna širom Severne Amerike, Južne Amerike, Evrope, Azije i delova Afrike.

Uzorak ankete uključivao je 3.006 pčelara koji upravljaju sa 314.360 pčelinjih društava širom Sjedinjenih Država – oko 12% upravljanih društava za proizvodnju meda.

Bee Informed Partnership je neprofitna organizacija fokusirana na očuvanje i unapređenje zdravlja populacije medonosnih pčela.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji