merenje-zemljotresa-posao-koji-nije-lak

Merenje zemljotresa nije lak zadatak, s obzirom da se pojavljuju iznenada.

Kada se Zemljina kora naglo pomeri, dolazi do zemljotresa, sa energijom koja se emituje kao seizmički talasi i dovode do potresa koje ponekad doživljavaju ljudi, koji takođe nekada dovode do urušavanja zgrada i infrastruktura.

Seizmički talasi i faktori povezani sa pomeranjem tla određuju magnitudu zemljotresa, merenu kroz 10 na skali koja se najčešće koristi za opisivanje potresa.

Koliko je jak osećaj potresa je intenzitet zemljotresa, meren na skali koja koristi rimske brojeve za dodeljivanje kategorija na osnovu procenjene štete i zapažanja ljudi.

Merenje jačine zemljotresa

Naučnici uglavnom koriste trenutnu skalu magnitude da kategorizuju snagu i veličinu zemljotresa na način koji je tačniji od dugo korišćene Rihterove skale, kaže američki Geološki zavod.

Ova skala magnitude momenta zasniva se na „seizmičkom momentu“ zemljotresa, koji objašnjava koliko se Zemljina kora pomera u potresu, veličinu površine duž pukotine kore i silu koja je potrebna da se savlada trenje na tom mestu, zajedno sa seizmički talasi koje stvara pomeranje.

Veličina trenutka će biti veća ako postoji više trenja i pomeranja na većoj udaljenosti.

Seizmički talasi se mere seizmometrima, koji koriste klatno pričvršćeno za oprugu koja se kreće uz podrhtavanje Zemlje, generišući neku vrstu grafikona koji se naziva seizmogram.

Magnituda je rangirana kroz 10, pri čemu je svako povećanje celog broja jednako 32 puta više oslobođene energije.

Merenje intenziteta zemljotresa

Intenzitet zemljotresa se meri pomoću modifikovanog Merkalijevog intenziteta, ili MMI, skale.

Meri jačinu potresa zemljotresa na određenim lokacijama oko njegovog epicentra, tačke na površini Zemlje direktno iznad podzemnog porekla zemljotresa.

Pročitajte još:

MMI skala koristi rimske brojeve od I do X (1 do 10) da odredi koliko je intenzivan zemljotres bio na osnovu procene oštećenja konstrukcije i izveštaja posmatrača.

Važno je uzeti u obzir intenzitet jer teren, dubina, lokacija i mnogi drugi faktori igraju značajnu ulogu u razaranju koje zemljotres može izazvati.

 

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji