Bajden pozdravio Kima: "Zdravo.. Tačka!"

Američki predsednik Džo Bajden je bio u poseti Seulu, ali pre nego što je otišao za Japan u okviru svog prvog putovanja po Aziji, poslao je poruku specijalno namenjenu Kim Džong Una iz Severne Koreje:

„Zdravo… tačka“, rekao je on novinarima poslednjeg dana svoje posete, u nedelju u Južnu Koreju.

Bajden je rekao da „nije zabrinut“ zbog novih severnokorejskih nuklearnih proba, koje će biti prve u skoro pet godina.

Ali njegov iskosanski odgovor na pitanje kakvu poruku je imao za Kima je podvukao skroman pristup administracije nerešenim tenzijama sa Severnom Korejom. To je oštar kontrast sa upadljivim pretnjama, samitima i „ljubavnim pismima“ bivšeg predsednika Donalda Trampa Kimu.

Nova naučna ideja: Uzgajanje šnicla u laboratoriji

Međutim, pristup nijednog predsednika nije doveo do većeg pomaka i Severna Koreja je nastavila testiranje svojih najvećih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), dok obaveštajni izveštaji sugerišu da se priprema za novu nuklearnu probu.

Spremni smo na sve što Severna Koreja uradi – rekao je Bajden.

Dan ranije, Bajden i njegov novi južnokorejski kolega, predsednik Joon Suk-ieol, složili su se da razmotre veće vojne vežbe i potencijalno raspoređivanje više nuklearno sposobnog američkog oružja u regionu kao odgovor na testove oružja Severne Koreje.

Severna Koreja nije odgovorila na namere SAD, uključujući ponude vakcina protiv kovida, rekao je Bajden u subotu, napominjući da je spreman da sedne sa Kimom ako misli da će to dovesti do ozbiljnog pomaka.

Restrikcije vezane za kovid možda igraju ulogu u odsustvu odgovora Severne Koreje, rekao je visoki zvaničnik američke administracije.

Severna Koreja je rekla da su pokušaji SAD neiskreni jer Vašington održava „neprijateljsku politiku“ poput vojnih vežbi i sankcija.

Na pitanje da li je Bajden spreman da preduzme konkretne korake kako bi prekinuo ćorsokak, zvaničnik je rekao da administracija traži ozbiljan angažman, a ne velike gestove.

Ovo je odluka koju samo DNRK može da donese – rekao je zvaničnik, koristeći inicijale zvaničnog imena Severne Koreje.

Bajdenov fokus tokom posete bio je na okupljanju demokratija „istomišljenika“ da više sarađuju, što je deo širih napora da se suprotstavi rastućem uticaju Kine i izvrši pritisak na Rusiju.

Bajdena uznemirile majmunske boginje

U drugom delu putovanja, Bajden će se sastati sa liderima Japana, Indije i Australije, grupe poznate kao Quad, što je još jedan kamen temeljac njegove strategije da se suprotstavi rastućem uticaju Kine.

Jun je pokazao interesovanje za bližu saradnju sa Quadom, ali je američki zvaničnik rekao da nema razmišljanja o dodavanju Seula u tu grupu.

Prirodno je… razmišljati o načinima na koje možete da radite sa drugim demokratskim zemljama koje imaju isto mišljenje, ali mislim da je takođe važno prepoznati da je cilj trenutno da se razvije i izgradi ono što je već postavljeno – rekao je zvaničnik.

U Tokiju će u ponedeljak biti pokrenut i dugo očekivani Bajdenov Indo-pacifički ekonomski okvir za prosperitet (IPEF), program koji ima za cilj da bliže poveže zemlje regiona putem zajedničkih standarda u oblastima uključujući otpornost lanca snabdevanja, čistu energiju, infrastrukturu i digitalnu tehnologiju, trgovinu.

Američki zvaničnik je odbio da identifikuje koje bi zemlje mogle da se pridruže IPEF-u, ali je rekao da su zadovoljni „veoma jakim interesovanjem“ širom regiona za učešće.

Pre odlaska u Japan, Bajden se sastao sa predsednikom kompanije Hyundai Motor Group, koja je u nedelju objavila da će uložiti 5 milijardi dolara u Sjedinjene Države do 2025. godine kako bi ojačala svoju saradnju sa američkim firmama u različitim tehnologijama, kao što su robotika, urbana vazdušna mobilnost, autonomna vožnje i veštačke inteligencije.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Reuters