Nova naučna ideja: Uzgajanje šnicla u laboratoriji

Najnovija ideja naučnika iz Njukastla je stvaranje mesa u laboratoriji i da ono bude baš kao „pravi“ odrezak.

Britanski naučnici imaju za cilj da uzgajaju „prave“ odreske u laboratoriji u roku od 12 meseci u prvom ovakvom poduhvatu na globalnom nivou.

Prema 3D Bio-Tissues (3DBT), proizvodi se ne bi razlikovali od vrhunskih proizvoda kupljenih od mesara i mogli bi jednog dana čak zameniti potrebu za farmama.

Bajdena uznemirile majmunske boginje

Šefovi kompanije kažu da im njihova tehnologija omogućava da prave 100 odsto laboratorijski uzgojeno meso, ono što opisuje kao „meso kakvo poznajete“, koje bi moglo da se nađe na jelovnicima restorana u roku od pet godina.

Proces koristi ćelije uzete od zdrave životinje, kao što je krava, koje se zatim skladište u tečnom agensu pre nego što se prebace u bioreaktor za uzgoj šnicla.

Za razliku od prethodnih napora, 3DBT tvrdi da će njihov odrezak biti biološki i strukturno nerazlučiv od prave stvari.

Naučnik dr Če Konon, izvršni direktor 3DBT-a, rekao je:

Verovatno postoji oko 20 kompanija ili više širom sveta koje rade na različitim aspektima (laboratorijskog mesa). Ali koliko možemo da zaključimo, ovo su mleveno meso ili drugi oblici, ali ne i ceo odrezak.

Geof Bejker, direktor 3DBT-ove matične kompanije BSF Enterprise, kaže da bi tehnologija kompanije mogla da revolucioniše proizvodnju hrane.

Rekao je:

Poljoprivreda ćelija je sledeća najuzbudljivija tehnologija koja dolazi. To će rešiti nestašicu hrane, rešiće gasove staklene bašte zbog smanjenja mesa sa farmi, to je budućnost poljoprivrede.

Hiljade ćelija se mogu izvući iz žive krave pomoću jedne, bezbolne biopsije. Zatim se stavljaju u bioreaktor, gde se dodaju hemijskom agensu za rast pod nazivom „City-Mix“, koji povećava broj ćelija.

Oni se zatim stavljaju u banku ćelija pre nego što se prenesu u „bioreaktor tkiva“, koji stimuliše ćelije da se pretvore u strukturirana vlakna koja se nalaze u mišićima.

Kompanija neće otkriti šta se tačno dešava u bioreaktorima kako bi zaštitila svoju intelektualnu svojinu. Ali ovo je faza koja pretvara ćelije u proizvod koji ima ukus i izgleda kao običan biftek.

3DBT, koji je započeo posao na Univerzitetu Njukasl, već je završio revolucionarne radove na pravljenju prve ljudske rožnjače na svetu, za koju kaže da bi mogla da vrati vid milionima ljudi.

Teoretski, biopsije bi mogle biti bilo koje životinje, od svinja do ribe i piletine. Takođe bi se mogao koristiti za pravljenje kože, pa čak i jednodnevnih ljudskih mišića za kalemljenje. Još jedna oblast u kojoj bi to moglo da napravi seizmičku razliku je uzgoj mesa ili kože egzotičnih i ugroženih životinja kako bi se poremetila neka od ilegalnih trgovina divljim životinjama.

To bi moglo značiti pravljenje torbica od krokodilske kože ili repliciranje kontroverznih delicija.

Bejker je rekao:

Ako mislite na supu od peraja ajkule, možemo da napravimo peraja ajkule i niko ne bi znao razliku.

Hiljade odrezaka bi se mogle napraviti samo od jedne biopsije.

Ali takvi snovi o proizvodnji mesa „Frankensteak“ nisu bez kontroverzi.

Neki istraživači su upozorili da meso uzgojeno u laboratoriji može trebati toliko energije da dugoročno nanosi veću štetu klimi nego poljoprivreda.

Međutim, upozorenja ne uzimaju u obzir porast zelenih izvora energije ili da bi manji broj goveda mogao značajno da smanji emisiju metana.

3DBT sam po sebi nije proizvođač hrane, već bi umesto toga isporučio tehnologiju drugim grupama koje potom mogu da uzgajaju meso.

BSF Enterprise je izlistan na Londonskoj berzi prošle nedelje i sada je procenjen na 7,7 miliona funti.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Daily Mail