Nestalo stotine zvezda sa neba - Naučnici u čudu

U poslednjih 70 godina iz naše galaksije nestalo na stotine zvezda bez objašnjenja.

Jedno od objašnjenja na pitanje zašto zvezde nestaju, koje je prvobitno potkrepljeno dokazima u novoj studij, jeste da zvezde dovoljne mase mogu doživeti kolaps u crnu rupu bez prelaska u supernovu – one direktno postaju crna rupa, bez masivne eksplozije koja se očekivala.

Tim je pronašao dokaze za ideju da se crna rupa formirala sa malom količinom izbačene barijonske mase, što sugeriše da je mogla nastati putem potpunog kolapsa. Oni nisu isključili mogućnost da ovo može objasniti nagli nestanak nekih (velikih) zvezda.

„Kada biste stajali i gledali vidljivu zvezdu koja prolazi kroz potpuni kolaps, to bi, baš u pravom trenutku, moglo biti poput posmatranja kako zvezda odjednom nestaje sa neba.

Kolaps je toliko potpun da ne dolazi do eksplozije, ništa ne izlazi i ne biste videli nijednu sjajnu supernovu na noćnom nebu,“ rekao je Alejandro Vigna-Gomez, koautor studije.

Pročitajte još:

„Astronomi su zapravo posmatrali naglo nestajanje sjajnih zvezda u poslednje vreme. Ne možemo biti sigurni u povezanost, ali rezultati koje smo dobili analizirajući VFTS 243 doveli su nas mnogo bliže verodostojnom objašnjenju“, kaže on.

Tako da, u suštini nema precizne informacije zbog čega je tačno nestalo na stotine zvezda sa noćnog neba, dobijeni podaci su samo jedna od mogućih uzročnika toga fenomena.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/b92.net