Otkriven tajni podzemni ulaz ispod egipatske Velike piramide

Arheolozi su otkrili misteriozne strukture skrivene ispod površine u blizini egipatske Velike piramide koje bi mogle biti nepoznata grobnica izgrađena pre 4.500 godina.

Tim je koristio radar koji prodire u zemlju na zapadnom groblju u Gizi, otkrivši anomaliju u obliku slova L koja se pojavila kao ulaz u komoru ispod.

U groblju se nalaze ostaci kralja Kufua, koji je naručio ikoničnu piramidu, članova njegove porodice i visokih zvaničnika, što sugeriše da bi se ispod peska mogla skrivati još jedna elitna grobnica.

Struktura u obliku slova L nalazi se do šest stopa ispod površine i ispunjena je peskom, za šta su istraživači spekulisali da je namerno urađeno nakon što je izgrađena da blokira ulaz u „komoru“ skoro 30 stopa ispod.

„Strukture koja uzrokuje anomalije mogu biti vertikalni zidovi od krečnjaka ili šahtovi koji vode do strukture grobnice“, rekli su istraživači u studiji.

Pročitajte još:

Međutim, napomenuli su da će biti neophodna dalja istraga kako bi se utvrdio njen pravi identitet.

Pored radara, tim je koristio i tehniku koja se zove električna tomografija otpornosti (ERT) koja mapira geološke varijacije. Strukture su otkrivene u „praznom području“ bez vidljivih struktura i uglavnom ravnog tla sa zbijenim peskom na površini.

Koristeći skenere, tim je utvrdio da je karakteristika u obliku slova L duga oko 32 i široka oko 49 stopa.

Istraživači su spekulisali da bi struktura mogla biti mastaba, podzemna pravougaona grobnica sa ravnim krovom koji je tipično izgrađen od krečnjaka ili cigli od blata.

„Ima vertikalnu osovinu koja je povezana sa podzemnom komorom“, a nalazi se u blizini egipatske Velike piramide.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/b92.net