Biće posledica! Bajden je zapretio Saudijcima nakon njihovog "dila" sa Rusima

Predsednik Sjedinjenih Država Džo Bajden rekao je „Biće posledica“ za Saudijsku Arabiju posle prošlonedeljne odluke OPEK+ da smanje proizvodne kvote.

Bajden je to rekao sinoć u interjvuu za televiziju Si-En-En (CNN), ali nije precizirao kakve bi odluke mogle da budu donete.

„Biće posledica za to što su uradili, sa Rusijom“, rekao je Bajden za CNN.

Nedavna odluka organizacije OPEK+, zemalja-proizvođača nafte i partnerskih zemalja, u kojoj je i Rusija, da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, razljutila je Zapad gde su mnogi to videli kao potez koji će pomoći Putinu da finansira ruski rat u Ukrajini.

Smanjenje proizvodnje takođe preti da očekivanim povećanjem cena benzina oteža situaciju za predsednika SAD Bajdena i njegovu Demokratsku stranku uoči novembarskih izbora za Kongres.

Ranije juče portparol američkog Saveta za nacionalnu bepbednost Džon Kirbi rekao je da predsednik Bajden želi da „preispita“ odnose između SAD i Saudijske Arabije posle odluke o smanjenju kvote za proizvodnju nafte, što bi moglo da dovede do skoka cena tog energenta.

Kirbi je dodao da je Bajden spreman da radi sa američkim Kongresom da se razmotri kakvi odnosi treba da budu sa Saudijskom Arabijom.

OPEK+ okuplja 13 zemalja članica OPEK predvođene Saudijskom Arabijom i njihovih deset partnera predvođenih Rusijom.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji