Stigao prvi PVO IRIS-T u Ukrajinu, američki sistemi NASAMS na putu

Nemačka je isporučila Ukrajini prvi od četiri sistema protivvazdušne odbrane (PVO) IRIS-T, a američki sistem NASAMS je na putu.

To je potvrdio ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Reznikov je juče na svom Tviter nalogu najavio nemačku isporuku sistema PVO, nekoliko dana nakon što su teški ruski raketni udari pogodili glavne ukrajinske gradove, medju kojima je i Kijev, prenosi Dojčevele. „Nova era PVO je počela u Ukrajini, a IRIS-T iz Nemačke je već ovde, dok američki NASAMS stiže. Ovo je samo početak. I treba nam još. Nema sumnje da je Rusija teroristička država“, napisao je on.

Prvobitni plan je bio da se dugo obećavani sistemi, koji su u stanju da zaštite ceo grad od projektila u dometu do 40 kilometara, isporuče krajem godine.

Medjutim, smrtonosni ruski udari u ponedeljak na ukrajinske gradove ubrzali su rok isporuke.

Nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht izjavila je u ponedeljak da je obnovljena raketna vatra na Kijev pokazala „koliko je važno da se Ukrajina brzo snabdeva sistemima protivvazdušne odbrane“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas očekuje pozitivan odgovor zapadnih saveznika, u Briselu, na njegove zahteve za brzo povećanje vojne pomoći.

On je u utorak posebno zatražio od lidera Grupe sedam najrazvijenijih ekonomija sveta da još više podrže usavršavanje protivvazdušne odbrane njegove zemlje.

SAD su saopštile da ubrzavaju isporuku sofisticiranih sistema NASAMS Ukrajini.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji