naftovog-druzba-curi-sabotaza-ili-nesrecan-slucaj

Poljska je u sredu javila da je otkrila da naftovod Družba curi na jednom svom delu. Družba dovodi naftu od Rusije do Evrope, a do curenja je najverovatnije došlo usled nesreće tvrde iz Poljske. Ovaj događaj bi mogao da izazove zabrinutost u pogledu bezbednosti snabdevanja energijom u Evropi.

Otkriće curenja na glavnoj ruti koja prevozi naftu u Nemačku, za koju je operater PERN rekao da je otkrio u utorak uveče, dolazi u trenutku kada se Evropa suočava sa ozbiljnom energetskom krizom i uvedenim sankcijama, koja je prekinula isporuke gasa.

Ovde možemo da govorimo o slučajnoj šteti – rekao je Rojtersu telefonom visoki zvaničnik Poljske zadužen za energetsku infrastrukturu Mateuš Berger. On je rekao da nema osnova da se veruje da je curenje izazvano sabotažom.

PERN je u saopštenju naveo da u ovom trenutku nisu poznati tačni uzroci curenja. Otkriven je u delu cevi oko 70 kilometara od centralnog poljskog grada Plocka.

Naftovod Družba, čije ime na ruskom znači „prijateljstvo“, jedan je od najvećih na svetu, koji ruskom naftom snabdeva veći deo centralne Evrope, uključujući Nemačku, Poljsku, Belorusiju, Mađarsku, Slovačku, Češku Republiku i Austriju.

Glavna akcija (koju preduzimamo) je da ispumpamo tečnost i lociramo curenje i zaustavimo ga – rekao je portparol vatrogasne brigade Karol Kjerzkovski za državnu TVP Info.

Kada se pritisak smanji, curenje će prestati i omogućiti nam da dođemo do curenja – rekao je on i dodao da je još rano za utvrđivanje uzroka.

On je rekao da nema opasnosti za lokalno stanovništvo.

Druga linija gasovoda, kao i ostali elementi infrastrukture PERN-a, radili su normalno, saopšteno je.

U ovom trenutku sve službe PERN-a (tehničke, operativne, interna vatrogasna brigada i zaštita životne sredine) preduzimaju akcije u skladu sa algoritmima predviđenim za ovu vrstu situacije – rekao je operater.

Portparol češkog operatera gasovoda MERO rekao je da nije primetio nikakvu promenu u tokovima ka Češkoj.

Nemačka rafinerija Šved, koja snabdeva 90 odsto berlinskog goriva, njeno ministarstvo ekonomije i federalni regulator mreže nisu bili odmah dostupni za komentar.

Nemačka vlada ima za cilj da eliminiše uvoz nafte iz Rusije do kraja godine pod sankcijama Evropske unije. Ali u prvih sedam meseci ove godine, Rusija je i dalje bila njen glavni snabdevač, čineći nešto više od 30% uvoza nafte.

Rafinerija u Švedu je posebno zavisila od Družbe.

Nemačka vlada je u pregovorima da obezbedi naftu iz Kazahstana za snabdevanje Šveda, ali čak i ta nafta bi morala da teče u Nemačku preko naftovoda Družba.

Za curenje u podmorskim gasovodima Severni tok 1 i 2 okrivljuju sabotažu i Zapad i Rusija. Nije odmah bilo jasno koliko je značajno curenje u cevovodu Družba.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/Mediji