bivsi-sef-roskosmosa-doveo-u-pitanje-americko-sletanje-na-mesec

Bivši šef Roskosmosa, ruske svemirske agencije, Dmitrij Rogozin izrazio je sumnju da je američka misija Apolo 11 zaista sletela na Mesec 1969. godine, rekavši da tek treba da vidi ubedljive dokaze.

U postu na svom Telegram kanalu u nedelju, Rogozin bivši šef Roskosmosa je rekao da je svoju ličnu potragu za istinom započeo „pre desetak godina” kada je još radio u ruskoj vladi, i da je postao skeptičan u pogledu toga da li su Amerikanci zaista kročili na Mesec kada je uporedio kako su iscrpljeni sovjetski kosmonauti izgledali po povratku sa svojih letova i koliko je naizgled nepromenjena posada Apola 11.

Rogozin je rekao da je u to vreme poslao zahteve za dokaze Roskosmosu.

Sve što je dobio kao odgovor bila je knjiga u kojoj je prikazan sovjetski kosmonaut Aleksej Leonov o tome kako je razgovarao sa američkim astronautima i kako su mu rekli da su bili na Mesecu.

Bivši zvaničnik je napisao da je nastavio sa svojim naporima i kada je postavljen na čelo Roskosmosa 2018.

Međutim, prema Rogozinu, nisu mu predočeni nikakvi dokazi.

Umesto toga, nekoliko neimenovanih akademika ljutito ga je kritikovalo zbog podrivanja „svete saradnje sa NASA-om“, tvrdi on.

Pročitajte još:

Bivši šef Roskosmosa je takođe rekao da je „primio ljutiti telefonski poziv od visokog zvaničnika“ koji ga je navodno optužio za komplikaciju međunarodnih odnosa.

Rogozin je zaključio rekavši da još uvek ne može da veruje da su SAD uspele da izvedu taj podvig, ali sada nisu u stanju, uprkos neverovatnom napretku tehnologije od kasnih 1960-ih.

Međutim, tvrdi da je otkrio da Vašington ima „svoje ljude u (ruskom) establišmentu“.

Apolo 11 je bila prva misija sa ljudskom posadom na Mesec, a Nil Armstrong i Baz Oldrin su ušli u istoriju kao prvi ljudi koji su hodali po površini Meseca.

Letu je prethodio bespilotni sovjetski program Luna 2, koji je otvorio put za istraživanje Meseca.

Prošlog aprila, predsednik Vladimir Putin obećao je da će nastaviti ruski lunarni program.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT