Tramp vodi u odnosu na Bajdena u anketama

Kako njegov rejting opada, predsednik Bajden sada zaostaje za svojim rivalom iz 2020. šest bodova

Bivši američki predsednik Donald Tramp vodi protiv predsednika Džoa Bajdena za četiri boda u novoj anketi, a Bajdenov rejting za reizbor je pao na novi minimum. Među potencijalnim izazivačima kod republikanaca Tramp je daleko najveći favorit za nominaciju.

Objavljeno u nedelju, istraživanje Washington Post/ABC News pokazuje da je Bajdenova stopa odobravanja pala na 36%, što je pad sa 42% u poređenju sa februarom. Nizak rejting je mučio Bajdena tokom njegovog dosadašnjeg mandata, ali 36% je najniži rezultat u bilo kojoj anketi Posta/ABC -a do sada.

Čini se da je Bajdenova prošlomesečna najava da će se kandidovati za drugi mandat na funkciju 2024. učinila malo da izazove entuzijazam među njegovim glasačima. Registrovane demokrate su ravnomerno podeljene (47%-47%) po pitanju da li stranka treba da nominuje Bajdena ili ‘nekog drugog osim Bajdena’ 2024. godine, dok 77% nezavisnih koji se oslanjaju na demokrate želi da vidi 80-godišnjeg aktuelnog predsednika zamenjenog na kormilu stranke.

Bajdenovo slabo odobravanje i mlak entuzijazam oko njegove kampanje išli su na ruku Trampu. Upitani za koga bi glasali 2024. godine, 44% odraslih Amerikanaca je reklo da bi „definitivno” ili „verovatno” glasalo za Trampa, dok je 38% reklo da bi „definitivno” ili „verovatno” podržalo Bajdena, a 18% je bilo neodlučno.

Tramp, koji je najavio svoju kampanju u novembru, daleko je favorit za nominaciju republikanaca. 51 odsto anketiranih republikanaca reklo je da bi volelo da Tramp zauzme mesto, dok je 25 odsto favorizovalo guvernera Floride Rona DeSantisa, koji još nije formalno ušao u trku. Preostali kandidati – lista koja uključuje bivšeg potpredsednika Majka Pensa i bivšu guvernerku Južne Karoline Niki Hejli – svi su postigli između 1% i 6%.

Pročitajte još:

Prema anketi, 54 odsto glasača smatra da je Tramp bolje upravljao američkom ekonomijom od Bajdena, dok 36 odsto smatra da je Bajden bio bolji tokom svog dosadašnjeg predsedavanja. Iako je američka stopa inflacije pala od svog maksimuma u ​​četiri decenije od 9,1% prošlog juna, ona je i dalje viša nego u bilo kom trenutku između 1980-ih i 2022. godine, a benzin je i dalje skoro duplo skuplji nego što je bio za vreme Trampove administracije.

Bajdenovo mentalno i fizičko zdravlje su takođe slabe tačke. Prema istraživanju Posta/ABC -a, 63% glasača smatra da Bajdenu nedostaje mentalna oštrina da bi nastupio kao predsednik, dok 62% misli da je u suviše lošem fizičkom stanju da bi efikasno služio. Sumnje u Bajdenovu sposobnost rasle su tokom njegovog predsedničkog mandata, jer video snimci pokazuju kako se predsednik muti kroz govore, pada i izgleda vidno zbunjen na sastancima i događajima.

Anketa je istakla tekuća krivična suđenja i istrage kao potencijalni kamen spoticanja za Trampa, pri čemu većina kaže da bi trebalo da se suoči sa optužbama za proglašenje izbora 2020. lažnim, pogrešno rukovanje poverljivim dokumentima i njegovu ulogu u podsticanju nereda 6. januara 2021. na Kapitol Hilu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT