Gejtsov drug upoređuje AI sa stvaranjem atomske bombe

Gejtsov drug, milijarder i poznati investitor Voren Bafet izrazio je zabrinutost zbog porasta veštačke inteligencije u subotu, upoređujući uspon tehnologije sa stvaranjem atomske bombe.

Bufet i njegov partner, Čarli Manger, razgovarali su o svojim pogledima na tehnologiju i AI tokom široke diskusije na godišnjem sastanku u Omahi, Nebraska.

Bafet, koji je rekao da je lekciju o ChatGPT-u dobio od svog druga Bila Gejtsa, jednog od osnivača Majkrosofta, izrazio je svoje strahove zbog programa koji se brzo razvijaju.

Iako je gejtsov drug rekao da je impresioniran ogromnim mogućnostima veštačke inteligencije, uključujući proveru svih pravnih mišljenja „od početka vremena“, rekao je da se pomalo plaši ove tehnologije.

„Kada nešto može da uradi sve vrste stvari, pomalo se zabrinem“, rekao je 92-godišnji investitor.

„Zato što znam da nećemo moći da je ne izmislimo i, znate, izmislili smo, iz veoma, veoma dobrog razloga, atomsku bombu u Drugom svetskom ratu.“

„Bilo je izuzetno važno da smo to uradili“, nastavio je Bafet, preneo je Foks biznis. „Ali da li je dobro za narednih 200 godina?“

Pročitajte još:

Bafet je rekao da veruje da će veštačka inteligencija promeniti „sve na svetu, osim načina na koji ljudi misle i ponašaju se“.

„I to je veliki korak koji treba preduzeti“, rekao je.

Manger, 99-godišnji potpredsednik Berkshire Hathaway-a, takođe je izrazio nespremnost u vezi sa veštačkom inteligencijom

„Ja sam lično skeptičan u vezi sa nekim hitom koji ide u vezi sa veštačkom inteligencijom“, rekao je Manger. „Mislim da staromodna inteligencija funkcioniše prilično dobro.“

Komentari titana ulaganja usledili su nakon što je više od 1.600 istraživača i stručnjaka za tehnologiju, uključujući Ilona Maska, potpisalo pismo krajem marta u kojem su pozvali na šestomesečnu pauzu u razvoju veštačke inteligencije jer tvrde da predstavlja „duboke rizike za društvo i čovečanstvo“. ”

„Moćne sisteme veštačke inteligencije treba razvijati tek kada budemo sigurni da će njihovi efekti biti pozitivni i da će se njihovi rizici moći upravljati“, navodi se u pismu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji