Čavušoglu: Amerika tražila od Turske da pošalje sisteme S-400 u Ukrajinu

SAD su predlagale Turskoj da pošalje svoje sisteme S-400 u Ukrajinu, ali je Ankara to odbila, izjavio je šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

U vezi sa S-400 bilo je nekoliko predloga od SAD. Rekli su nam da im predamo kontrolu. Taj predlog zadire u našu nezavisnost. Gde je onda naša nezavisnost – rekao je Čavušoglu u intervjuu za „Haberturk“.

Prema njegovim rečima, Ankara je u više navrata dobijala razne predloge od SAD u vezi sa S-400 i, „da je pokorna, ne bi imala one probleme s Vašingtonom koje ima sada“.

Čak su nam predlagali da ih pošaljemo u Ukrajinu, a mi smo rekli da to ne može – rekao je Čavušoglu.

Rusija i Turska su 2017. godine potpisale prvi ugovor za kompleks S-400, vredan 2,5 milijardi dolara, uz mogućnost kupovine još jednog kompleksa.

Isporuke prvog kompleksa izvršene su 2019. godine, a 2022. direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev rekao je da je potpisan i počeo da se sprovodi ugovor o nabavci drugog kompleksa PVO sistema S-400.

Pročitajte još:

Čavušoglu je, takođe, istakao da saopštenja turske opozicije o tome da je neophodno priključiti se sankcijama protiv Rusije nose rizik za tursku ekonomiju i energetiku.

Čavušoglu je ranije, na konferenciji za medije s američkim kolegom Entonijem Blinkenom, izjavio da se Ankara ne priključuje jednostranim sankcijama protiv Rusije, ali da ne dozvoljava da se one zaobilaze.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti