kisindzer-veruje-da-ce-kina-pomoci

Bivši američki državni sekretar koji će uskoro da napuni 100 godina, Henri Kisindžer izjavio je u intervjuu za CBS da su pregovori o rešavanju ukrajinskog sukoba mogući zahvaljujući posredništvu Kine i dodaje da bi trebalo da počnu krajem ove godine.

Prema njegovim rečima, sukob u Ukrajini se, verovatno, bliži prelomnoj tački.

„Sada, kada se Kina priključila pregovorima, sve će doći na svoje mesto. Mislim da će krajem godine biti reči o pregovaračkom procesu i čak i o realnim pregovorima“, istakao je Kisindžer.

Na pitanje da li bi pristao da na molbu američkog lidera ode u Moskvu na pregovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, odgovorio je da bi bio sklon da pristane na to.

Kisindžer je, takođe dodao da bi otputovao u Moskvu u ulozi pomoćnika predsednika Sjedinjenih Američkih Država za nacionalnu bezbednost.

Ranije je ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio da Moskva nikada ne odbija da pregovara, ali da se dijalog o situaciji u Ukrajini može održati samo uz uzimanje u obzir legitimnih ruskih interesa i zabrinutosti.

Pročitajte još:

Kina je 24. februara objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“ kineski spoljnopolitički resor navodi i da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti