Bašar el Asad o normalizaciji odnosa SAR i vraćanju u Arapsku ligu

Bašar el Asad je zahvalio Abu Dabiju na doprinosu normalizaciji veza SAR-a sa arapskim svetom.

Predsednik Sirijske Arapske Republike (SAR) Bašar el Asad razgovarao je telefonom sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom. On je u ime Damaska zahvalio sagovorniku na doprinosu UAE normalizaciji odnosa između SAR i arapskih država.

Tokom razgovora, lideri dve zemlje razgovarali su o najnovijim pozitivnim dešavanjima u regionu, kao i o pitanjima jačanja bilateralne saradnje u različitim oblastima. Dijalog je održan dan nakon vanrednog sastanka ministara spoljnih poslova Lige arapskih država (LAS) u Kairu.

Šefovi diplomatija te organizacije dogovorili su se da obnove učešće Sirije na sednicama Arapske lige. Diplomate su pozvale na intenziviranje zajedničkih napora za pružanje pomoći Damasku, potvrđujući potrebu da se „očuva suverenitet, teritorijalno jedinstvo, stabilnost i regionalni integritet Sirije u skladu sa poveljom i principima Arapske lige“.

Odlučeno je i da se formira komitet predstavnika Jordana, Saudijske Arabije, Iraka, Libana i Egipta, uz učešće generalnog sekretara Arapske lige, koji će direktno kontaktirati sirijsku vladu radi konačnog rešavanja krize.

Anvar Gargaš, diplomatski savetnik predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, nazvao je ishod sastanka pozitivnim korakom. On je naglasio da izazovi sa kojima se region suočava zahtevaju zajedničke napore arapskih zemalja i izrazio posvećenost UAE „maksimiziranju partnerstava kako bi se obezbedio prosperitet i stabilnost“.

Istovremeno, Katar, koji odbija da normalizuje veze sa SAR, nije se protivio povratku Damaska u Arapsku ligu, ali je napomenuo da njegov stav ostaje nepromenjen. Majed al-Ansari, portparol ministarstva spoljnih poslova te zemlje, objasnio je da se njegova država neće mešati u procese koji bi koristili arapskom konsenzusu.

Pročitajte još:

Prema pisanju medija, odlukom Arapske lige Sirija može odmah da nastavi učešće na sastancima. Protivzahtevi Damasku uključuju rešavanje krize i svih njenih posledica, uključujući povratak izbeglica u zemlju i borbu protiv šverca droge u regionu, kao i nastavak napora za isporuku humanitarne pomoći u ratu i zemljotresu, pogođenim delovima zemlje.

Sirija je izbačena iz Arapske lige izbijanjem građanskog rata 2011. godine. Mnoge zemlje u regionu podržavale su antivladine oružane grupe, ali je uz pomoć Rusije Damask uspeo da povrati kontrolu nad većim delom svoje teritorije.

Poslednjih godina neke od anti-SAR država su promenile kurs i započele proces normalizacije odnosa sa republikom. UAE su bili među prvima koji su to uradili, a 2023. godine i Saudijska Arabija je najavila obnavljanje veza sa Damaskom. Trenutno su Rijad, UAE i Jordan glavne pristalice povratka Sirije u Arapsku ligu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji