Bundesver ostao bez oružja i opreme

Nemačkoj vojsci nedostaje oružje i oprema da bi u potpunosti izvršila svoje zadatke u okviru NATO-a, uključujući odbranu istočnog krila bloka, izvestili su u utorak magazin Der Spiegel i list Die Welt. Oni su citirali poverljivi izveštaj ministarke odbrane Kristin Lambreht parlamentarnom odboru za odbranu.

U dokumentu se navodi da nemačka vojska, ili Bundesver, ne može da doprinese artiljeriji multinacionalnoj jedinici veličine bataljona NATO-a stacioniranoj u Litvaniji, jer je ona „zavisna od nabavke“.

Uočeno je da postoje problemi u obezbeđivanju protivvazdušne odbrane jedinice od 2023. godine, jer su raketni sistemi MIM-104 Patriot američke proizvodnje, koje koristi Nemačka, trenutno „vezani“ sa snagama bloka za brzo reagovanje.

Takođe, navodno, nema dovoljno bezbedne radio opreme, koja se može nabaviti samo „u narednim godinama“.

„Zbog kašnjenja važnih IT projekata“, nemačka digitalna komponenta u okviru NATO snaga za brzo reagovanje je takođe ograničena i ispunjava „samo minimalne zahteve“.

U protivvazdušnoj odbrani Bundesvera prijavljen je „značajan deficit sposobnosti“, kao i nestašica nekih zaliha za medicinske usluge.

„Nedostaci u ljudstvu, materijalu, infrastrukturi, rezervnim delovima i municiji, koji su nastali tokom decenija strukturalnog nedovoljnog finansiranja, ne mogu se zatvoriti potezom pera“, napisao je Lambreht, a citira Die Welt.

Bilo je više izveštaja o nestašicama u Bundesveru otkako je Nemačka počela da isporučuje Ukrajini teško naoružanje, uključujući haubice i protivtenkovske sisteme, kao i razne vrste municije.

Nemačko izdanje novinskog sajta Business Insider izvestilo je prošlog meseca da je Bundesver imao na zalihama municiju za samo jedan ili dva dana borbe.

Frank Haun, šef najvećeg evropskog proizvođača tenkova KNDS, rekao je u subotu za list Suddeutsche Zeitung da je njemačka vojska godinama „ceđena kao limun“. On je dodao da je sukob u Ukrajini istakao nestašicu teškog naoružanja, poput tenkova i artiljerijskih sistema.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/RT