kina-podnela-tuzbu-protiv-amerike

Kina je pokrenula tužbu protiv Amerike zbog mera kontrole izvoza kineskih čipova, odnosno njihovog uvoza u sjedinjene Države, saopštilo je kinesko ministarstvo trgovine.

Sjedinjene Države su u oktobru donele sveobuhvatni skup propisa s namerom usporavanja kineske industrije poluprovodnika, što je izazvalo žalbe Kine.

„Kina pokreće pravne radnje pred WTO(Svetska Trgovinaska organizacija) zbog neophodnog načina rešavanja naših zabrinutosti i odbrane naših legitimnih interesa(protiv Amerike)“, piše u saopštenju kineskog ministarstva trgovine, koje prenosi diplomatska misija u Ženevi.

Dodaje se da su američka ograničenja „ugrozila stabilnost globalnih industrijskih lanaca snabdevanja“.

Kineski „zahtev za konsultacije“ je prvi korak u dugoj proceduri pred WTO-om.

„Primili smo kineski zahtev za konsultacije povezan s određenim radnjama Sjedinjenih Država koje utiču na tržište poluprovodnika“, rekao je portparol kancelarije američkog trgovinskog predstavnika Adam Hodž.

„Kao što smo već saopštili Kini, ove ciljane akcije odnose se na nacionalnu bezbednost, a WTO nije prikladan forum za raspravu o pitanjima koja se odnose na nacionalnu bezbednost“, rekao je Hodž u izjavi poslatoj na mejl.

Kineska žalba na američko ograničenje njihovog izvoza čipova dolazi nekoliko dana nakon presude WTO-a protiv Vašingtona u odvojenoj tužbi o carinama na metal koje je, između ostalog, uvela i Kina. Sjedinjene Države, redovni kritičar arbitražnog postupka WTO-a, odbacile su zaključke WTO-a.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru i Gab-u!

Dnevni Puls/B92