CDC: Virus bi mogao biti iza misterioznog hepatitisa kod dece

Deca, starosti od jedne do šest godina i koja su prethodno bila zdrava, su među oko 170 slučajeva u 11 zemalja poslednjih nedelja, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Druga država, Viskonsin, istražuje jednu smrt.

Novi dokument CDC-a posebno o klasteru u Alabami, čak i dok se istrage nastavljaju širom zemlje.

U ovom trenutku verujemo da bi adenovirus mogao biti uzrok ovih prijavljenih slučajeva, ali se drugi potencijalni faktori životne sredine i situacije još uvek istražuju – navodi CDC u saopštenju koje je propratilo studiju.

Poznato je da adenovirus 41 izaziva gastroenteritis kod dece, ali „obično nije poznat kao uzrok hepatitisa kod inače zdrave dece“, navodi agencija.

Međutim, istraga je isključila druge uobičajene izloženosti, uključujući Covid; virusi hepatitisa A, B i C (najčešći uzročnici hepatitisa u SAD); autoimuni hepatitis i Vilsonova bolest.

Batajnica: PVO sistem FK-3 i drugo savremeno naoružanje Vojske Srbije

Devet slučajeva u Alabami dogodilo se između oktobra 2021. i februara 2022. Tri su doživela akutno zatajenje jetre, od kojih su dva zahtevala transplantaciju jetre.

Svi pacijenti su se oporavili ili se oporavljaju, uključujući i dva primaoca transplantacije – navodi list.

Šest je bilo pozitivno na Epštajn-Bar virus, ali nije imalo antitela, što ukazuje na raniju infekciju, koja nije aktivna.

Pre hospitalizacije većina dece je imala povraćanje i dijareju, dok su neki imali simptome gornjih disajnih puteva. Tokom hospitalizacije, većina je imala žute oči i žutu kožu (žutica), i uvećanu jetru.

Prošle nedelje, CDC je izdao zdravstveno upozorenje kako bi obavestio lekare i javne zdravstvene organe da budu u potrazi za sličnim slučajevima.

Viskonsin istražuje četiri slučaja, uključujući dvoje dece koja su imala teške ishode, jedno kome je bila potrebna transplantacija jetre i jedno smrtno. Slučajevi su takođe prijavljeni u Ilinoisu i drugde.

Bolsonaro odgovorio DiKapriju koji poziva mlade Brazilce da izađu na glasanje

CDC preporučuje deci da budu u toku sa svojim vakcinacijama i da roditelji i staratelji praktikuju preventivne akcije kao što su higijena ruku, izbegavanje ljudi koji su bolesni, pokrivanje kašlja i kijanja i izbegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta.

Adenovirusi se obično šire bliskim ličnim kontaktom, respiratornim kapljicama i površinama. Postoji više od 50 vrsta adenovirusa, koji najčešće izazivaju prehladu, ali i mnoge druge bolesti.

 

Izvor: France24