Južna Afrika kaže da možda ulazi u peti talas COVID-a

Južna Afrika možda ulazi u peti talas COVID-a ranije nego što se očekivalo nakon stalnog porasta infekcija u poslednjih 14 dana koji je, izgleda, izazvan podvarijantama BA.4 i BA.5 Omicron, rekli su zdravstveni zvaničnici i naučnici u petak.

Zemlja koja je zabeležila najviše slučajeva koronavirusa i smrtnih slučajeva na afričkom kontinentu izašla je iz četvrtog talasa tek oko januara i predvidela je da bi peti talas mogao da počne u maju ili junu, početkom zime na južnoj hemisferi.

Ministar zdravlja Joe Phahla rekao je na brifingu da, iako se hospitalizacije povećavaju, do sada nije bilo dramatičnih promena u prijemu na jedinice intenzivne nege.

Bolsonaro odgovorio DiKapriju koji poziva mlade Brazilce da izađu na glasanje

On je rekao da u ovoj fazi zdravstvene vlasti nisu upozorene ni na jednu novu varijantu, osim na promene dominantne koja cirkuliše, Omikrona.

Specijalista za zarazne bolesti Ričard Lesels rekao je na istom brifingu da bi slabljenje imuniteta od prethodnih talasa moglo da doprinese ponovnom pojavljivanju slučajeva ranije nego što se očekivalo.

On je rekao da rastući udeo infekcija koje se pripisuju pod-linijama BA.4 i BA.5 Omikrona ukazuje na to da one imaju prednost u rastu u odnosu na druge podvarijante Omikrona kao što je BA.2.

Ali do sada nije bilo znakova da BA.4 i BA.5 izazivaju znatno težu bolest, rekao je Vasila Jasat iz Nacionalnog instituta za zarazne bolesti.

Visoki zdravstveni zvaničnik Nikolas Krisp takođe je u petak rekao da zemlja ima dovoljno doza vakcine i da ne planira da nabavi više. Dodao je da vlada ne namerava da kupi Pfizerovu pilulu za lečenje COVID-a Paklovid za pacijente iz javnog sektora, delom zato što je bila veoma skupa.

 

Izvor: Reuters