...
Cene obnovljivih izvora energije rastu zbog velike potražnje

Cene energije vetra i sunca na glavnim svetskim tržištima porasle su skoro 30 odsto za godinu dana, jer su se programeri borili sa haotičnim lancima snabdevanja i rastućim troškovima za sve, od isporuke preko delova do rada, navodi se u izveštaju objavljenom u sredu.

Ugovorene cene za obnovljive izvore energije skočile su za 28,5% u Severnoj Americi i 27,5% u Evropi u prošloj godini, prema kvartalnom indeksu kompanije LevelTen Enerdži koji prati poslove, poznate u industriji kao ugovori o kupovini električne energije (PPA).

Samo u prvom kvartalu cene su porasle za 9,7% u Severnoj Americi i 8,6% u Evropi, saopštio je LevelTen.

Ekonomski, logistički i poremećaji na tržištu rada tokom pandemije koronavirusa pogoršali su se od ruske invazije na Ukrajinu, preokrenuvši deceniju pada troškova za sektor obnovljive energije.

METI grupa koja uporno pokušava da stupi u kontakt sa vanzemaljcima

Postoji rizik da bi veći troškovi mogli usporiti rast potražnje u vreme kada su Ujedinjene nacije pozvale da se čista energija brže širi kako bi se izbegli najgori efekti zagrevanja klime.

Ovde još uvek moramo da držimo nogom na gasu – rekao je u intervjuu Rob Kolijer, potpredsednik LevelTen-ovog energetskog tržišta.

Otežavajući izazove u Severnoj Americi, ovaj sektor je neizvestan da li će američki zakonodavci produžiti poreske olakšice za objekte obnovljive energije, što je deo dnevnog reda predsednika Džoa Bajdena o klimatskim promenama. Programeri su takođe zabrinuti zbog istrage Ministarstva trgovine SAD koja je pokrenuta ove godine i koja bi mogla dovesti do tarifa na uvoz solarnih panela iz Azije, povećavajući troškove.

Trenutno postoje samo nerešivi problemi sa našim lancem snabdevanja – rekao je u intervjuu Regan Far, izvršni direktor američkog proizvođača solarne opreme Silikon Ranč.

U Evropi, rat u Ukrajini je naveo vlade da pokušaju da smanje zavisnost od prirodnog gasa iz Rusije, dodatno podstičući snažnu potražnju za obnovljivim izvorima energije.

10 misterioznih smrti i nestanaka koji i dalje zbunjuju

Rat je bio „poslednja kap koja je prelila čašu tržišta na kojem je već bilo mnogo tenzija u cenama“, rekao je u intervjuu Oskar Perez, partner u španskom menadžeru fondova i developeru obnovljivih izvora energije K-Enerdži.

Veći troškovi za obnovljive izvore energije u Evropi, zajedno sa agresivnom klimatskom politikom kontinenta, trebalo bi da povećaju privlačnost skupljih tehnologija poput zelenog vodonika i biogoriva, smatra analitičar Rejmond Džejms Grejem Prajs.

Za sada, rastuće cene nisu usporile potražnju, rekao je LevelTen. U anketi koju je kompanija sprovela među 21 savetnikom za održivost i energiju, 75% je reklo da su njihovi klijenti ubrzali ili zadržali planove nabavki, navodi se u izveštaju.

„Ne radi se o potražnji“, rekao je Luiđi Sako, šef odeljenja PPA u milanskom Falk-u.

Potražnja postoji, ali ponuda se malo bori na nekoliko tržišta.

Jedan od faktora koji privlači kupce na obnovljive izvore energije su rastući troškovi fosilnih goriva.

Spremna alternativa obnovljivoj proizvodnji trenutno je gas, a cene gasa su takođe porasle za 100 odsto –  rekao je Far.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Rojters

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.