METI grupa koja uporno pokušava da stupi u kontakt sa vanzemaljcima

METI, organizacija koja ima za cilj da uspostavi kontakt sa drugim civilizacijama, poslaće svoju drugu poruku sa satelitske zemaljske stanice Gonhili u Kornvolu, Ujedinjeno Kraljevstvo.

Poruka koja sadrži naučne podatke i uzorke muzike biće emitovana na zvezdani sistem udaljen 39 svetlosnih godina od Zemlje u nadi da će pokrenuti razgovor sa naprednom vanzemaljskom inteligencijom.

Ova poruka je tek druga koju je poslala organizacija za razmenu poruka vanzemaljske inteligencije (METI) sa sedištem u San Francisku. Za razliku od grupe za potragu za vanzemaljskom inteligencijom (SETI), METI ima za cilj da proaktivno kontaktira druge civilizacije, a ne samo da sluša dokaze o njima. Slanje takvih poruka zahteva izuzetno moćne predajnike jer jačina signala, čak i kada je čvrsto fokusiran, brzo opada na ogromnim udaljenostima koje su potrebne.

Srbija kupuje savremeno naoružanje sa istoka i sa zapada

Poruka će biti poslata 4. oktobra sa satelitske zemaljske stanice Gonhili u Kornvolu, u Velikoj Britaniji, prema TRAPPIST-1, zvezdi oko koje kruži najmanje sedam planeta. Tri od ovih malih sveta leže u takozvanoj zoni Zlatokosa gde voda može ostati tečna i potencijalno podržava život.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Daglas Vakoc iz METI kaže da će prenos biti formiran od kratkih impulsa poslatih u četiri različite faze iste frekvencije. Početak će biti serija rafala koji će je identifikovati kao veštačku poruku, a zatim će se nastaviti sa opisom jednostavnog brojanja, iznetim detaljima periodnog sistema i relejnim prikazima atoma, pre nego što uključi nekoliko muzičkih semplova.

Naš cilj je da imamo suvišne informacije, da imamo više načina da te informacije predstavimo, da imamo poniznost da kažemo da ono što se nama čini očiglednim možda nije očigledno vanzemaljcima – kaže Vakoc.

Zato, hajde da im pošaljemo informacije u što više formata sa nadom da će jedan od njih imati smisla.

Muzički deo poruke će uključivati Odu 1. Oda Glasniku Božijem – Eduarda Artemieva, kao i numere di-džejeva i muzičara koji će nastupati na festivalu Stihia u Mujnaku, Uzbekistan, koji se održava da bi se istakao uticaj na životnu sredinu zbog smanjenja Aralsko more.

Ako bilo koji oblik života u sistemu TRAPPIST-1 dobije poruku i odgovori, proći će oko 80 godina pre nego što dobijemo vest od njih, kaže Vakoc.

Ako dobijemo odgovor od prvih pola tuceta ili desetina zvezda na koje ciljamo, to zapravo znači da je univerzum pun inteligentnog života – kaže on.

„Testiramo verziju hipoteze o zoološkom vrtu, da su, u stvari, oni tamo, već znaju da smo mi ovde, ali da bismo dobili pristup galaktičkom klubu, moramo da podnesemo prijavu i možda čak i platiti malo članarine“, kaže Vakoch.

Ovo je naš pokušaj da platimo svoje obaveze i vidimo da li će nas primiti u klub.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: NewScientist