Digitalna rublja u opticaju do 2023. godine

Ruska centralna banka planira da pokrene digitalnu rublju do 2023. godine i proširi mogućnosti korišćenja svoje Mir kartice za plaćanje.

Prema planu, digitalna rublja bi trebalo da bude spremna do sledeće godine i omogući međunarodno plaćanje, a cilj je da se proširi broj zemalja koje prihvataju rusku Mir bankovnu karticu.

Digitalna rublja je među prioritetnim projektima. Brzo smo kreirali prototip, a sada vršimo testove s bankama i sledeće godine ćemo postepeno obavljati prve transakcije – saopšteno je, prenosi Klix.ba.

Koncept nacionalne digitalne valute je Banka Rusije predstavila krajem 2020. godine. Očekuje se da će nova forma novca koegzistirati s gotovinom i bezgotovinskom rubljom. Za razliku od virtuelnih valuta poput bitkoina, digitalna rublja je osmišljena tako da predstavlja minimalni rizik jer će je lansirati državni monetarni regulator, a podržana je i tradicionalnim novcem.

Moskva želi da poveća broj zemalja koje prihvataju Mir bankovne kartice nakon što su se međunarodne korporacije Visa i MasterCard pridružile sankcijama i prekinule svoje operacije u Rusiji.

Nacionalni sistem plaćanja Mir lansiran je 2015. godine.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Klix.ba