dnr-i-lnr-referendum-o-prispajanju-sa-rusijom

DNR i LNR (Donjecka i Luganska Narodna Republika) danas glasaju na referendumu o prispajanju sa Rusijom kao i Hersonska i Zaporoška oblast, glasanje će trajati do 27. septembra. U Rusiji započeta mobilizacija u punom jeku, dok Kijev od Zapada moli za još tenkova, ali nije sigurno da li će im se želja ostvariti.

Stanovnici DNR i LNR izjašnjavaće se danas da li „podržavaju priključenje svojih republika Rusiji kao federalnom subjektu“.

Stanovnici Zaporožja i Hersona će biti upitani da li su za „otcepljenje regiona od Ukrajine, stvaranje nezavisne države i naknadno priključenje Rusiji kao federalnom subjektu“.

Regrutacija je u toku u Rusiji

Zapadni mediji prenose da Kijev traži hitno tenkove, dok Zapad okleva

Kijev hitno traži isporuku modernih tenkova, što bi pomoglo ukrajinskim snagama da brže napreduju na severoistoku zemlje i povrate više teritorija, ali Zapad odugovlači.

Tenkovi su se našli na vrhu liste želja Kijeva.

Moderniji američki tenkovi M-1 Abrams i oni nemačke proizvodnje Leopard, predstavljali bi poboljšanje koji bi pomoglo ukrajinskim snagama, u poređenju sa starim tenkovima iz sovjetske ere kojima trenutno raspolažu.

NATO o Referendumi – Nemaju legitimitet

NATO je osudio održavanje referenduma na istoku Ukrajine, ističući da nemaju legitimitet, te da predstavljaju grubo kršenje Povelje UN.

Mađarski šef diplomatije: Ne vidimo razlog za nove sankcije Rusiji

Mađarska ne vidi razlog da se nastavi sa usvajanjem novog paketa sankcija Rusiji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto nakon razgovora sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

Naš stav je kristalno jasan. Ne vidimo nikakav racionalan razlog da se ide na još jedan paket sankcija, posebno kada je reč o energetici. Energija je za nas jasna crvena linija. Nismo spremni da primoravamo mađarski narod da plaća cenu rata za koji apsolutno nije odgovoran – rekao je.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji