Dva minijaturna satelita uvode britansko špijuniranje u novu eru

Dva satelita veličine kutije za žitarice koja bi ovog leta trebalo da budu lansirana mogla bi da obezbede Britaniji sopstveno špijuniranje iz svemira.

Velika Britanija se trenutno oslanja na slike iz aviona RAF-a, kao i na američko Ministarstvo odbrane koje deli svoje podatke. Kako bi pratili stvari i dešavanja, kao što je kretanje ruske vojske po Ukrajini.

Ali zvaničnici žele da stvore konstelaciju malih obaveštajnih, nadzornih i izviđačkih (ISR) satelita, tako da ova zemlja ne zavisi toliko od drugih nacija.

Mini sateliti u obliku kocke (‘cubesats‘) biće odbačeni u svemir na Virgin Orbit raketi pod nazivom LauncherOne, koja će sama biti oslobođena iz džambo džeta iz svemirske luke Kornvol, dela aerodroma Njukjuj.

Kada budu postavljeni, kubesati će isporučiti visokotehnološke senzore za snimanje, što će omogućiti britanskom Ministarstvu odbrane (MO) da nadgleda Zemlju i njene okeane.

Oni će takođe moći da prate radio signale, sposobnost koja je bila od vitalnog značaja za presretanje razgovora između ruskih komandanata i mlađih činova.

Sateliti, koji su deo takozvane misije britanskog Ministarstva odbrane „Prometej-2“. To su prototipovi i izvršiće početnu vežbu testiranja kako bi videli šta je moguće za Britaniju u budućnosti.

Teški 29.07 kg i dugački oko 0.3 m, široki 0.2 m i duboki 0.1 m, radiće u niskoj Zemljinoj orbiti, oko 482.803 km iznad Zemlje i na udaljenosti od 48.28  do 96.56 km.

Kubesat 1 i Kubesat 2 će obezbediti test platformu za praćenje radio signala uključujući GPS i sofisticirane slike.

Kubesat 1 uključuje laserski detektor, GPS prijemnik i hiperspektralni snimač slike, koji može da uhvati višestruke delove slika na različitim talasnim dužinama svetlosti.

Kubesat 2, u međuvremenu, uključuje dve optičke kamere za snimanje, laserski daljinomer i GPS prijemnik.

Jedna kamera će biti opremljena širokougaonim sočivom za pregled Zemljine površine od 180 stepeni.

Dok će druga kamera posmatrati drugi Kubesat 1 kako bi podržala svest o svemirskoj situaciji i nadgledala druge objekte koji kruže oko Zemlje.

Izgrađen od strane In-Space Missions Ltd, sa sedištem u Hempširu, i dizajniran uz pomoć Airbus Defence and Space-om. Prometej-2 je saradnja između britanskog Ministarstva odbrane i međunarodnih partnera, uključujući Nacionalnu kancelariju za izviđanje SAD-a.

Svemirska tehnologija je ključna za razvoj odbrambenih sposobnosti – rekao je ranije ministar odbrane Džeremi Kvin.

Lansiranje Prometeja-2 predstavlja još jedan važan korak napred za britanski svemirski program.

Ova saradnja sa In-Space Missions i Airbusom otvara put Velikoj Britaniji da postane otporniji, robusniji i značajniji globalni svemirski entitet.

Sateliti, koji bi trebalo da budu lansirani po procenjenoj vrednosti od 300.000 dolara, biće samo jedan od tereta na LauncherOne-u kada poleti iz svemirske luke Kornvol.

Ako uspe, dobiće titulu prvog lansiranja satelita sa britanskog tla.

Predstojeće lansiranje će uključivati nosač aviona Virgin Orbit, modifikovani Boeing 747 nazvan Cosmic Girl, i LauncherOne, dvostepenu orbitalnu lansirnu raketu, ušuškanu u sredini Cosmic Girl-.a.

Kada se nađe na dovoljno velikoj nadmorskoj visini od oko 10.668 km, LauncherOne se oslobađa.

Kada je na orbitalnoj visini, LauncherOne postavlja satelite, koji će biti katapultirani u orbitu brzinom od 12874.75 km/h.

Virgin Orbit je već sproveo tri uspešne uzastopne orbitalne misije sa LauncherOne-om 2021. i 2022. godine, poslednju u januaru.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Daily Mail