Telekineza: Kineski naučnici

Kineski naučnici objavili su rad pod naslovom „Metapovršina kontrolisana umom na daljinu putem moždanih talasa“ unapređuje prvi korak ka daljinskoj i bežičnoj kontroli uma metamaterijala u realnom vremenu.

Telekineza, mogućnost korišćenja uma za pomeranje objekata na daljinu.

Prvo se pomisli na čistu fikciju, međutim, to je zapravo nešto na čemu naučnici rade, a za neke od njih ključna tehnologija je nešto što se zove metamaterijali.

Metamateriali su privukli veliku pažnju iz mnogih oblasti zbog svojih izvanrednih fizičkih svojstava. Istraživačima je pružio novi koncept dizajniranja veštačkih materijala, donoseći snagu i vitalnost naprednim funkcionalnim materijalima.

Kao dvodimenzionalni pandan metamaterijalima, metapovršine imaju slobodu bez presedana u manipulisanju elektromagnetnim (EM) talasima.

Kroz programiranje na licu mesta, programabilne metapovršine (PM) sa višestrukim ili promenljivim funkcijama mogu se realizovati i dalje integrisati sa senzorima ili pokretati unapred definisanim softverom.

Samoprilagodljivost značajno poboljšava stopu odgovora uklanjanjem ljudske uključenosti.

Prekidači između različitih funkcija na ovim PM-ovima uglavnom se oslanjaju na ručni rad. Osnovni okvir je žičano povezan, ručno kontrolisan i koji se ne uključuje u realnom vremenu.

Stoga je fascinantno konstruisati čitav okvir koji može da realizuje udaljene, bežične, u realnom vremenu, funkcionalne metapovršine kontrolisane umom

U novom radu objavljenom u časopisu eLight, zajednički tim naučnika predvođen profesorom Šaobo Kuom i profesorom Džijafuom Vangom sa Univerziteta Vazdušnih snaga i profesorom Čeng-Vej Kjuom sa Nacionalnog univerziteta Singapura, napravio je prvi korak ka realnom vremenu, daljinska i bežična kontrola uma metamaterijala.

Njihov rad pod nazivom „Metapovršina kontrolisana umom na daljinu putem moždanih talasa“ predlaže okvir za realizaciju ovog cilja.

Tradicionalno, učešće i učešće ljudi su obično neophodni za mnoge scenarije. Čovek treba direktno da kontroliše metapovršinu svojim umom.

Takođe je dobro utvrđeno da će ljudski mozak generisati moždane talase u procesu razmišljanja.

Autori su teoretizirali da bi prikupljanje moždanih talasa i njihovo korištenje kao kontrolnih signala metapovršina omogućilo korisnicima da kontrolišu metapovršine svojim umom. To bi takođe poboljšalo stopu odgovora metapovršina. Ovaj razvoj bi označio ogroman korak ka zaista inteligentnim metapovršinama.

Istraživački tim je postigao daljinsko upravljanje bežičnim prenosom moždanih talasa od korisnika do kontrolera preko Bluetooth-a. Cilj je bio da se iskoriste moždani talasi korisnika za kontrolu EM odgovora PM-a.

Koristeći ovu rutu, demonstrirali su RMCM gde je korisnik mogao da kontroliše obrazac rasejanja.

Rezultati simulacije i testiranja pokazali su da su moždani talasi korisnika direktno kontrolisali ishod, sa značajno boljom stopom kontrole i stopom prebacivanja. To ukazuje da je njihov model bio daleko superiorniji od bilo kog postojećeg modela ili proizvoda na tržištu.

Njihov dizajn se može dodatno prilagoditi kako bi se poboljšala tačnost njihove opreme.

Istraživački tim se nada da će ovo kombinovati sa inteligentnim algoritmima i poboljšati procese u budućnosti. Oni veruju da se njihov rad može lako proširiti na druge funkcionalne ili multifunkcionalne metapovršine koje kontrolišu um.

Može naći primenu u različitim oblastima kao što su praćenje zdravlja, 5G/6G komunikacije i pametni senzori.

Referenca: „Metapovršina koja se kontroliše na daljinu putem moždanih talasa“ od Ruichao Zhu, Jiafu Wang, Tianshuo Qiu, Yajuan Han, Xinmin Fu, Yuzhi Shi, Xingsi Liu, Tonghao Liu, Zhongtao Zhang, Zuntian Chu, Cheng-Wei Qiu i Shaobo Qu i 11. jun 2022, eLight.
DOI: 10.1186/s43593-022-00016-0

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: SciTechDaily