Ko je vlasnik Gugla

Kompanija Gugl (Google Inc.), popularni američki pretraživač, osnovali su 1998. Lari Pejdž i Sergej Brin.

Prvobitno nazvan Backrub, dva tadašnja diplomirana studenta Univerziteta Stanford izgradila su ga u svojim sobama u studentskom domu, navodi Gugl. Naziv je igra na matematičkom terminu „gugol“(googol), koji je broj jedan iza kojeg sledi 100 nula.

Gugl je postao javni 2004. i od tada je postao najposećeniji veb sajt na svetu, sa 89 milijardi poseta u aprilu 2022.

Kompanija je ponovo promenila ime 2015. u Alphabet Inc., i sada funkcioniše kao tehnološki konglomerat koji poseduje Gugl i njegove podružnice. Insajderski izveštaji Alfabeta je strukturiran u dva dela: Google i Other Bets, koji se fokusiraju na druge poslovne poduhvate kompanije.

Neke od ovih kompanija uključuju FitBit, Waze i YouTube.

FitBit, novija akvizicija, fokusira se na fitnes tehnologiju. Poznat po nosivim uređajima za praćenje aktivnosti koji prate različite otkucaje srca, brzinu disanja i cikluse spavanja, pridružio se Alphabet-ovom spisku početkom 2021.

YouTube je platforma za deljenje videa na kojoj korisnici širom sveta strimuju 694.000 sati sadržaja svakog minuta.

Gugl je kupio YouTube 2006. godine, nešto više od godinu dana nakon njegovog početka. Google i YouTube-ovi servisi se prepliću. Na primer, korisnici moraju da otvore Google nalog da bi se pridružili YouTube-u.

Aplikacija Waze je besplatna alatka za pametne telefone za navigaciju koju koriste vozači širom sveta.

Nudi upozorenja u realnom vremenu o kašnjenjima u saobraćaju i nesrećama, poboljšana informacijama od vozača koji koriste istu aplikaciju.

U pismu iz 2019. Pejdž i Brin su objavili da se povlače iz Alfabeta kao izvršni direktor i predsednik i preuzimaju „ulogu ponosnih roditelja“.

Od juna 2022, Sundar Pichai je izvršni direktor kompanije Google Inc., dok su Pejdž i Brin i dalje u upravnom odboru Alphabeta.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: USA Today