Zbogom Internet Eksploreru

Internet Eksplorer (IE) se danas posle 27 godina povlači u „penziju“.

Od srede, Majkrosoft više neće podržavati nekada dominantni pretraživač kojeg su mnogi veb surferi mrzeli, a neki i dalje tvrde da ga obožavaju. Aplikacija stara 27 godina sada se pridružuje BlekBeri telefonima, dial-up modemima i Palm Pilot-u u smetlištu istorije tehnologije.

Kraj IE nije iznenadna. Pre godinu dana, Majkrosoft je rekao da stavlja tačku na Internet Eksplorer 15. juna 2022. premeštajući svoje korisnike na svoj Edž (Edge) pretraživač, koji je pokrenut 2015. godine.

Kompanija je tada jasno stavila do znanja da je vreme da se krene dalje.

Ne samo da je Majkrosoft Edž brža, bezbednija i modernija verzija Internet Eksplorera, već je u stanju da reši i ključnu zabrinutost: kompatibilnost sa starijim, zastarelim veb lokacijama i aplikacijama – Šon Lindersi, generalni menadžer Majkrosoft Edža, napisao je u postu na blogu u maju 2021.

Korisnici su označili kraj Eksplorera na Tviteru, a neki su ga nazvali „nebezbednim POS-om punim grešaka“ ili „najboljim pretraživačem za instaliranje drugih pretraživača“.

Za druge je to bio trenutak za memove, nostalgije 90-ih, dok je Vol strit žurnal citirao 22-godišnjaka koji je bio tužan što vidi kako IE odlazi.

Majkrosoft je objavio prvu verziju Internet Eksplorer-a 1995. godine, prepotopskoj eri surfovanja vebom u kojoj je dominirao prvi široko popularan pretraživač, Netscape Navigator.

Njegovo lansiranje označilo je početak kraja Navigatora: Microsoft je nastavio da povezuje IE i njegov sveprisutni Vindovs operativni sistem tako čvrsto da ga mnogi ljudi jednostavno koriste podrazumevano umesto Navigatora.

Ministarstvo pravde tužilo je Majkrosoft 1997. godine, rekavši da je prekršilo raniju uredbu o saglasnosti zahtevajući od proizvođača računara da koriste njegov pretraživač kao uslov za korišćenje Vindovs-a. Na kraju je pristao da reši antimonopolsku bitku 2002. godine oko korišćenja svog monopola na Vindovs da bi uništio konkurente.

Takođe se zapetljao sa evropskim regulatorima koji su rekli da mu vezivanje Internet Eksplorer-a za Vindovs daje nepravednu prednost u odnosu na rivale kao što su Mozila Fajerfoks, Opera i Gugl Hrom.

Korisnici su se u međuvremenu žalili da je IE spor, sklon rušenju i ranjiv na hakove. Tržišni udeo IE-a, koji je početkom 2000-ih bio preko 90%, počeo je da bledi kako su korisnici nalazili privlačnije alternative.

Danas Hrom pretraživač dominira sa oko 65% udela na svetskom tržištu pretraživača, a prati ga Eplov Safari sa 19%, prema podacima kompanije za internet analitiku Statcounter.

IE-ov naslednik, Edž, zaostaje sa oko 4%, odmah ispred Fajerfoksa.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: AP