EFSA: U Srbiji se pojavila afrička kuga kod divljih i kod domaćih svinja

Danas je Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) javila da je u Srbiji od početka godine potvrđeno 90 slučajeva afričke kuge kod divljih svinja i 48 slučajeva kod domaćih na području šest okruga.

Registrovani su slučajevi, kako je navedeno, u Borskom, Zaječarskom, Braničevskom, Nišavskom, Pirotskom i Jablaničkom okrugu. Zabeleženo je do juna ove godine 138 slučajeva afričke kuge svinja, a tokom 2021. identifikovano je ukupno 272 slučajeva.

EFSA sprovodi kampanju protiv afričke kuge svinja treću godinu zaredom i poručuje da su rano otkrivanje, prevencija i prijavljivanje ključni za suzbijanje zaraze. Ove godine biće realizovane nove pilot aktivnosti u Srbiji, Bugarskoj, Poljskoj i Rumuniji, gde je situacija sa AKS posebno teška, navodi se u saopštenju.

Izvršni direktor Evropske agencije za bezbednost hrane Bernhard Url rekao je da je afrička kuga svinja veoma zarazna bolest koja se širi u regionima našeg kontinenta koji ranije nisu bili pogođeni. On je dodao da je širenje zaraze globalna pretnja, koja je rezultirala velikim gubicima za industriju svinja u Evropi i šire.

Usmerena na jugoistočnu Evropu, kampanja se realizuje u partnerstvu sa lokalnim institucijama i trenutno se odvija u 18 zemalja, Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Estoniji, Grčkoj, Mađarskoj, Letoniji, Litvaniji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji. Poljoprivrednici, veterinari i lovci čine ciljnu grupu kampanje, jer imaju važnu ulogu u savetovanju uzgajivača o biosigurnosnim merama na farmi.

Afrička kuga svinja (AKS) je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Ovaj virus nije opasan po zdravlje ljudi. Budući da nema vakcine, širenje može da dovede do klanja i ubijanja velikog broja svinja koje se uzgajaju na farmama u ugroženim oblastima.

Prva epidemija AKS u Srbiji kod domaćih svinja pojavila se 29. januara 2021. godine u opštini Aleksinac, a tokom te godine bilo je zahvaćeno devet okruga sa domaćim svinjama (Pirotski, Borski, Nišavski, Pomoravski, Rasinski, Zaječarski, Braničevski, Podunavski i Južnobanatski). AKS se proširila i na populaciju divljih svinja u sedam okruga (Pirotski, Borski, Nišavski, Zaječarski, Braničevski, Južnobanatski i Pčinjski), što je rezultiralo sa ukupno 272 slučaja tokom 2021.

Prvi slučajevi zaraze domaćih svinja 2022. godine zvanično su potvrđeni početkom januara u tri naselja u opštinama Majdanpek i Kladovo u Borskom okrugu, a poslednji su zabeleženi u martu na teritoriji Niša.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji