Kina: Tenkovima štite banke od gnevnih građana

Kina krenula tenkovima da zaštiti banke od ljutih građana koji samo žele da povuku svoju ušteđevinu i ništa više.

Šokantni videi snimljeni u onome za šta se veruje da je Rižao u provinciji Šandong pokazuje niz tenkova koji okružuju filijalu lokalne banke kako bi sprečili nezadovoljne građane da povuku svoj novac, koji vlada sada klasifikuje kao „investicione proizvode“, prema korisniku Reddit-a.

Kina tenkovima brani banke:

https://twitter.com/DaleFourTrump/status/1549585243476303874?s=20&t=k_L1mgnet_BjiVTIFwlPAA

Računi u Južou Sinminšeng Village Bank, Šangcai Huimin Counti Bank, Žečeng Huanghuai Community Bank i New Oriental Country Bank of Kaifeng u provinciji Henan i Gužen Sinhuaihe Village Bank u provinciji Anhui zamrznuti su od 18. aprila, navodi South China Morning Post, navodeći „nadogradnju sistema“.

Kineski zvaničnici tvrde da je Henan Sincaifu grupa preuzela ovih pet banaka putem „unutrašnjeg i eksternog dogovaranja“ i „nezakonito“ privukla štediše sa peer-to-peer praksama prikupljanja sredstava.

Prošle nedelje u provinciji Henan počele su česte pljačke banaka zbog izveštaja da su njihovi depoziti u ukupnom iznosu od 6 milijardi dolara (40 milijardi juana) nestali, a video snimci na kojima se vide kineski zvaničnici kako se nasilno obračunavaju sa ljudima koji pokušavaju da pristupe svom novcu.

Demonstrante okupljene ispred ekspoziture Narodne banke Kine u Džengdžou napala je i odvukla nepoznata grupa u belim košuljama 10. jula dok je policija posmatrala.

https://twitter.com/Qwaszx179730654/status/1545957851021004800?s=20&t=FcLP56KqUFVDeIFv4nnWaA

Preko 400.000 štediša šest ruralnih banaka u centralnoj kineskoj provinciji Henan u junu je pozvano da podnesu slučaj bankarskim regulatorima ako ne mogu da povuku svoj novac.

Kineski regulatorni bankarski zvaničnik insistirao je da će štediše sa manje od 7.400 dolara (50.000 juana) dobijati svoj novac u ratama i pozvao klijente koji nisu dobili sredstva da „strpljivo čekaju“.

Akcioni plan je da se glavnica ovih klijenata otplaćuje u serijama – izjavio je u nedelju neimenovani zvaničnik iz Kineske regulatorne komisije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC).

Ali neki izveštaji sugerišu da laobajšing (obični ljudi) možda nikada neće dobiti nazad svoje depozite.

Kina „pretvara stotine hiljada štediša u učesnike u finansijskim prevarama i ilegalnom prikupljanju sredstava“, primetio je China Observer, dodajući da je „velika verovatnoća“ da deponenti „neće dobiti svoj novac nazad“.

Kineska vlada je počela da guši ove proteste prošlog meseca koristeći kovid aplikacije protiv građana koji su uključeni u njen sistem društvenih kreditnih bodova, nametajući „crveni“ kod na njihovoj aplikaciji da bi ih sprečilo da izađu napolje.

Urednik Human Events-a Džek Posobiec primetio je da bi slične banke koje uključuju vojnu intervenciju mogle da dođu i do ostatka sveta.

https://youtu.be/SlpC5OC0q_A

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji