Ekonomija Šri Lanke je potpuno kolabirala

Premijer Šri Lanke Ranil Vikremesinge rekao je da je ekonomija zemlje „potpuno kolabirala“, ostavljajući je nesposobnom da plati osnovne stvari kao što je uvoz nafte.

Sledi višemesečna nestašica hrane, goriva i struje, kao i shvatanje da ni kreditne linije iz susedne Indije koje su do sada održavale zemlju neće biti dovoljne.

 Sada smo suočeni sa daleko ozbiljnijom situacijom osim puke nestašice goriva, gasa, struje i hrane.

Naša ekonomija je potpuno propala, to je danas najozbiljnije pitanje pred nama. – izjavio pred parlamentom premijer Šri Lanke

Vikremesinge je rekao da državna Ceilon Petroleum Corporation ima dug od 572 miliona funti, dodajući:

Kao rezultat toga, nijedna zemlja ili organizacija na svetu nije voljna da nam obezbedi gorivo.

Oni čak nerado daju gorivo za gotovinu.

Šri Lanka se bori pod teretom svog duga, u kombinaciji sa uticajima pandemije koronavirusa, uključujući gubitak prihoda od turizma i rastuće cene robe.

U aprilu je obustavila isplatu spoljnog duga u iznosu od 9,8 milijardi funti.

Vikremesing je rekao da su napori da se situacija preokrene propali, dodajući:

Da su bar preduzeti koraci da se uspori kolaps ekonomije na početku, danas se ne bismo suočili sa ovom teškom situacijom.

Ali ovu priliku smo izgubili.

Sada vidimo znake mogućeg pada na dno.

Prethodni premijer Mahinda Rajapaksa podneo je ostavku u maju nakon višemesečnih protesta i sukoba između pristalica vlade i onih koji zahtevaju promenu rukovodstva.

Ovo je dovelo veterana Vikremesingea u tu ulogu po šesti put, u potezu za koji su opozicioni političari rekli da ima za cilj da zaštiti predsednika Gotabaju Rajapaksu i njegovu porodicu od gneva demonstranata.

Tim iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stigao je u Kolombo ranije ove nedelje i razgovori sa njima su napredovali, rekao je Vikremesinge u sredu. Dodajući da je dogovor verovatno do kraja ovog meseca.

Razgovarali smo o više tačaka, uključujući fiskalnu politiku, restrukturiranje duga i direktne gotovinske transfere – rekao je on.

Uporedo sa ovim, započeli smo i razgovore o okviru za restrukturiranje duga, za koji se nadamo da će biti završeni u julu.

Kada se postigne dogovor sa MMF-om, gospodin Vikremesinge je rekao da je njegov plan da se fokusira na povećanje izvoza zemlje i stabilizaciju privrede.

Vikremesinge je rekao da će takođe zatražiti dodatnu pomoć od Indije, Kine i Japana pre privremenog budžeta u avgustu.

 Potrebna nam je podrška Indije, Japana i Kine koji su bili istorijski saveznici.

Planiramo da sazovemo donatorsku konferenciju uz učešće ovih zemalja kako bismo pronašli rešenja za krizu Šri Lanke.

Tražićemo pomoć i od SAD – rekao je on.

Delegati iz Indije doputovaće u četvrtak u Šri Lanku da razgovaraju o dodatnoj podršci koju bi njihova zemlja mogla da ponudi, a sledeće nedelje se očekuje tim iz SAD.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Mediji