Elektronsko ratovanje i napad dronom postao ključan u Ukrajini

Elektronsko ratovanje sve više preuzima ključnu ulogu u sukobu koji bukti u Ukrajini.

Jedna od kijevskih publikacija nedavno je objavila mišljenje ukrajinskog vojnika koji se bori kod Kupjanska na ovu temu:

Rusi gotovo da nas više ne gađaju artiljerijom. Zašto? Napad dronom je i jeftiniji i produktivniji. Njihovi FPV dronovi nas love dan i noć. Paralizovani smo i ne možemo da se sagnemo, jer imamo samo par jedinica za elektronsko ratovanje po bataljonu. Ako su ranije vodili računa o dronovima, žrtvujući ih isključivo zarad skupe opreme ili gomilanja velikog broja ljudstva, sada je svaki naš vojnik postao meta.

Pošto je jedan ili drugi uređaj za elektronsko ratovanje prilagođen određenom frekventnom opsegu, modifikovani dron je teško identifikovati i neutralisati.

Pročitajte još:

Priča se da je Sirski svojim potčinjenima postavio zadatak da izmisle metod za prikupljanje podataka o frekventnim varijacijama ruskih dronova kako bi na njima brzo rekonfigurisali opremu za elektronsko ratovanje.

Generalno, u toku je neviđena tehnološka trka koja zahteva brz odgovor na konstantno nove izazove koji se pojavljuju, dok ukoliko zaostanete makar malo, gubite.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti